5 września 2013

Zapiekanka. Cukinia z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą.

zapiekana tu z ryżem, przed zapieczeniem i jeszcze nie polana sosem

Cóż, jest czas kiedy to warzywa i owoce są chyba najtańsze, w porównaniu do reszty roku. Inną sprawą jest to, czy ogólnie są one rzeczywiście tanie czy nie, ale to zagadnienie nie jest tematem mojej tu obecności:-)
Po owej zapiekance zostały już tylko zdjęcia i muszę się przyznać, że jeśli chodzi o bakłażana to był mój debiut. Co prawda jadłam bakłażana, ale w tzw. gościach. Tak więc z duszą na ramieniu kombinowałam z tymi owocowo-warzywnymi.
Polecam spróbować, naprawdę ciekawie smakuje. Teraz jest idealna pora na eksperymenty kulinarne, gdzie w roli głównej mamy warzywa, owoce w przystępnej cenie. Bądź co bądź to przecież sezon na nie:-)



Składniki:
(2-3 osoby, zależy od pojemności żołądka;-)

- 1 bakłażan (raczej mały)
Zapiekanka gotowa do spożycia:-)
- 1 cukinia średnia
- 2 pomidory
- 1 kula sera mozzarella
- ¼ l mleka
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
- ok. 200 g makaronu spaghetti (lub 100 g ryżu)
- 1 łyżeczka mąki
- 1 ząbek czosnku (myję i przeciskam przez praskę)
- do smaku sól, pieprz najlepiej świeżo mielony, słodka papryka
- umyta natka zielonej pietruszki (siekam ją), można użyć liście bazylii
- olej

Wykonanie:
1. Podgotowuję makaron, ewentualnie ryż też tak nie do końca. Później wyląduje z warzywami w piekarniku.
2. Bakłażana, cukinię, pomidory myję.
3. Cukinię na wszelki wypadek obieram ze skóry.
4. Pomidory sparzam i obieram ze skóry.
5. Ser mozzarella odcedzam z zalewy.
6. Bakłażana, cukinię, pomidory i ser kroję w talarki.
7. Cukinię i bakłażana podsmażam na rozgrzanej patelni z oliwą, doprawiam solą i pieprzem, i ewentualnie
    papryką słodką w proszku.
8. W osobnym garnuszku przygotowuję sos:
    Wlewam około 2 łyżki oleju i podgrzewam go, dodaję mąkę mieszając, po czym dodaję przecier pomidorowy
    i równomiernym strumieniem wlewam mleko cały czas mieszając, aż się zagotuje.
9. Piekarnik nagrzewam do około 200 st C (z termoobiegiem).
10. Czosnkiem smaruję wnętrze żaroodpornego naczynia i na to układam na przemian cukinię, bakłażana,
    pomidora i ser mozzarella, i ponownie cukinia itd., aż do wykończenia wszystkich.
11. Na środek kładę ugotowany makaron, ewentualnie ryż wcześnie lekko uprażony i podgotowany.
     Zapiekam w okrągłym naczyniu, tak wydaje mi się łatwiej układa się składniki.
12. Na końcu polewam całość sosem, posypuję świeżo zmielonym pieprzem i wkładam do piekarnika na około
     30 – 35 minut. Zależy od piekarnika:-)
     Prawda jest taka, że poza makaronem (w mojej wersji) wszystko jest wstępnie poddane obróbce termicznej,
     więc nie ma obaw, że będzie coś surowe:-). Ups, nie wszystko pomidory i ser też nie są wstępnie poddane
     obróbce termicznej, ale im nie potrzeba dużo czasu:-)
13. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, tuż przed podaniem posypałam posiekaną natka pietruszki.

UWAGA: Jak wszystkie tego typu dania zapiekane, tak i to jest bardzo gorące. Trzeba uważać!:-)


Życzę smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie bezmięsne warzywne dania..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-)zatem proszę się częstować:-) pozdrawiam

      Usuń
  2. mniammm :) mam pytanie czy zdarzyło się tobie że cukinia była gorzka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Serce w kuchni,
      Nie zdarzyło, ale ja za każdym razem cukinie obieram, jakoś nie jestem przekonana do jedzenia je ze skórką. Być może to w niej tkwi przyczyna?
      Miło, że odwiedziłaś moje miejsce:-) Pozdrawiam ciepło, u mnie pogoda piękna:-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...