Ech wakacje, wakacje, już się kończą, choć ja wciąż jestem przed nimi:-) Jednak dla większości to koniec. Coraz częściej daje się odczuć w pogodzie mniej lata, choć przecież wrzesień, w większości to wciąż lato:-)
Dziś gofry, które mnie osobiście bardzo kojarzą się właśnie z wakacjami, szczególnie nad naszym Bałtykiem.
I żeby przywołać te beztroskie chwile, zachęcam do zrobienia sobie gofrów w domu, z nadzieniem jaki tylko przyjdzie nam do głowy:-)
Przepis mam od mojej mamy, a dokładniej to ukradkiem podpatrywałam ją dawno temu, bo jak widzi, że coś notuję co strasznie się stresuje:-(
To czy gofry będą chrypiące bardziej, bądź mniej, w dużej mierze zależy od tego jaką mamy maszynkę do gofrów. Im ma większą moc, tym wafle gofrowe będą bardziej chrupiące.
Gofrownica z jakiej ja korzystam nie jest o najwyższej mocy, więc aby moje gofry były chrupiące piekę je ciut dłużej, a po upieczeniu staram się je kłaść na kratkę, tak aby mogły swobodnie odparowywać, dzięki czemu nie namakają tak wilgocią od własnej pary:-)
A zatem zapraszam na Gofry
Gofr z bitą śmietaną, bananami i wiśniami w żelu. PYCHA!! |
Składniki:
- 1 szkl. mleka
- 1 3/4 szkl. mąki
- 3 jaja (z białek ubijam pianę)
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ szkl. oleju
- 2 łyżki śmietany (~12%)
Tu moje gofry na wspomnianej kratce |
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszam mikserem, poza
ubitymi białkami. Jak składniki się połączą dodaję ubitą pianę
i wszystko jeszcze raz mieszam, ale delikatnie, żeby ubite białka
nie straciły puszystości.
W miedzy czasie włączam urządzenie
do pieczenia gofrów, tak aby osiągnęło maksymalną temperaturę.
Przygotowane ciasto wylewam porcjami
na rozgrzaną gofrownicę i piekę na złoty kolor i tak długo jak wydobywa się para z urządzenia. Czas pieczenie
zależy od mocy naszej gofrownicy.
Przygotowane gofry możemy podawać z
czym tylko zapragniemy, no i co mamy pod ręką. Najłatwiej i
najpewniej znajdzie się cukier puder w szafce:-),
ale w sezonie truskawkowym, jagodowym, malinowym, wiśniowym itd., można zrobić mus owocowy, czy owoce w żelu i z takim dodatkiem
pałaszować gofry:-)
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz