Zupa krem z dyni z grzankami |
Zupa, którą postanowiłam spisać to podpatrzona zupa mojej mamy:-)
Dyniowa zupa ma cudowny kolor, świetnie smakuje, choć za każdym razem wydaje mi się, że nieco inaczej. Pewnie to kwestia odmian dyni, czy ilości poszczególnych przypraw, soku z cytryny, ale przecież to nie apteka i dobrze, bo dzięki temu zupa się nie nudzi:-) Dlatego tym bardziej zachęcam do spróbowania!
Cudnie pomarańczowa zupa krem, smacznie dyniowa:-) |
Zupa
krem z dyni
Składniki:
-
około 2 l rosołu (odkładam ugotowaną marchew)
- 3-4 szt. ziemniaków
- 1 szt. dyni (ok. 2 kg)
- 2-3 łyżki śmietany
- sok z cytryny
- świeży imbir (starty wielkości ok. 1 cm, ewentualnie w proszku
- 3-4 szt. ziemniaków
- 1 szt. dyni (ok. 2 kg)
- 2-3 łyżki śmietany
- sok z cytryny
- świeży imbir (starty wielkości ok. 1 cm, ewentualnie w proszku
+/- pół łyżeczki)
- gałka muszkatołowa (świeżo starta lub w proszku +/- 1/3
łyżeczki)
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa (świeżo starta lub w proszku +/- 1/3
łyżeczki)
- sól, pieprz
1.
Nagrzewam piekarnik do ok. 200 C.
2.
Dynię myję, przekrawam na pół i oczyszczam środek z pestek,
następnie wstawiam tak oczyszczoną dynię do
piekarnika na około
25-30 minut.
Robię tak, aby później można było ją łatwiej obierać:-)
Robię tak, aby później można było ją łatwiej obierać:-)
3. W
międzyczasie myję ziemniaki, obieram, kroję w kostkę.
4. Dynię wyjmuję z piekarnika, studzę, obieram ze skórki i kroję w kostkę.
5. Do tej porcji zupy zużywam połowę dyni.
6. Pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki daję do rosołu i razem gotuję do miękkości.
7. Marchew, którą zostawiłam z rosołu też kroje i dodaję do zupy, gdy dynia i ziemniaki będą miękkie.
8. Całość miksuję i doprawiam do smaku sokiem z cytryny, startym imbirem, gałką muszkatołową, solą
i pieprzem.
Nie podaję ile soku z cytryny, chodzi o złamanie smaku, wszystko według uznania naszego podniebienia:-)
4. Dynię wyjmuję z piekarnika, studzę, obieram ze skórki i kroję w kostkę.
5. Do tej porcji zupy zużywam połowę dyni.
6. Pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki daję do rosołu i razem gotuję do miękkości.
7. Marchew, którą zostawiłam z rosołu też kroje i dodaję do zupy, gdy dynia i ziemniaki będą miękkie.
8. Całość miksuję i doprawiam do smaku sokiem z cytryny, startym imbirem, gałką muszkatołową, solą
i pieprzem.
Nie podaję ile soku z cytryny, chodzi o złamanie smaku, wszystko według uznania naszego podniebienia:-)
9.
Na koniec dodaję śmietanę, wcześniej zahartowaną zupą, całość mieszam.
I... gotowe, można podawać.
Zupę krem z dyni „posypuję” grzankami lub prażonymi pestkami dyni.
Uwaga - co z drugą połową dyni?:-)
Co do tej drugiej połowy dyni jaka mi zostaje, pokrojoną w kostkę gotuję w niewielkiej ilości wody, delikatnie doprawionej solą i pieprzem, miksuję i albo daje do pojemnika i zamrażam albo przekładam do słoika i pasteryzuję. W ten sposób mam bazę na zupę w późniejszym czasie;-) np. zimą.
Smacznego
I... gotowe, można podawać.
Zupę krem z dyni „posypuję” grzankami lub prażonymi pestkami dyni.
Uwaga - co z drugą połową dyni?:-)
Co do tej drugiej połowy dyni jaka mi zostaje, pokrojoną w kostkę gotuję w niewielkiej ilości wody, delikatnie doprawionej solą i pieprzem, miksuję i albo daje do pojemnika i zamrażam albo przekładam do słoika i pasteryzuję. W ten sposób mam bazę na zupę w późniejszym czasie;-) np. zimą.
Smacznego
Kolorek wyszedł piękny :). Zobacz na moją zupę dyniową http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/10/04/krem-dyniowy-z-mleczkiem-kokosowym/
OdpowiedzUsuńWitaj Izo, Ciekawa ta Twoja propozycja, z mlekiem kokosowym to nie eksperymentowałam jeszcze:-) I taka uśmiechnięta ta Twoja zupa dyniowa:-)
UsuńPozdrawiam Cię i dziękuję za odwiedziny
Dynia zawsze smaczna, a szczególnie jako zupa krem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj naturalnie dziecko:-) i pestki z dyni są super:-)
UsuńPozdrawiam
Uwielbiam zupy krem, ta również jest na pewno pyszna:)serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj raz jeszcze Anno P
UsuńO tak zupa jest pyszna.
Pozdrawiam