20 listopada 2022

Muffinki piernikowe


Weekendowe co nieco na słodko, tym razem zrobiłam Muffinki piernikowe.
Chwila na zebranie składników, druga chwila na ich połączenie i chwila na rozłożenie ciasta w papilotkach, jeszcze 20 minut w piekarniku i już gotowe, można się raczyć mięciutkimi, aromatycznymi, piernikowymi muffinkami, na które zapraszam wszystkich łasuchów. Tym razem inspirowałam się przepisem z opakowania przyprawy piernikowej.


Muffinki piernikowe.

(12 sztuk)

Składniki:
·       1 jajo,
·       0,5 szkl. cukru,
·       200 g mąki,
·       0,5 czubatej łyżeczki sody,
·       20 g przyprawy piernikowej,
·       1,5 czubatej łyżeczki kakao,
·      0,25 łyżeczki mielonego cynamonu,
·       0,25 łyżeczki mielonego goździka,
·       0,5 szkl. mleka,
·       1,5 czubatej łyżeczki śmietany,
·       2 łyżeczki powideł śliwowych,
·       80 ml oleju,
·       1-2 garści grubo posiekanych orzechów (opcjonalnie)
·       Wiśnie z frużeliny.

Wykonanie:

Piekarnik nastawiam na 180 st.

Miksuję jaja z cukrem.

Dodaję mleko, śmietanę, kakao, mąkę z sodą, przyprawę piernikową, cynamon
i goździka, całość mieszam do połączenia składników.

Następnie dodaję powidła, olej i ponownie mieszam, aż uzyskam jednolitą masę.

Na koniec dodaję orzechy i chwile mieszam, aby równo rozłożyły się w cieście.

Większą część tak przygotowanego ciasta przekładam do blaszki na muffinki, wyłożonej papilotkami. 
Na ciasto kładę łyżeczkę frużeliny wiśniowej i jeszcze przykrywam odrobiną pozostawionego ciasta.

Blaszkę z ciastem wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 20 minut, do tzw. suchego patyka.

Po upieczeniu studzę na kratce i... wszyscy delektujemy się muffinkami.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...