Babeczki, mufinki, jak zwał tak zwał, najważniejsze żeby smakowały. Te tutaj, są czekoladowe, z wykorzystaniem znanej chyba wszystkim dzieciakom Nutelli. W naszym domu zwykle jej nie kupujemy, ale że dostaliśmy ją w prezencie, to trzeba było zrobić z niej jakiś użytek i wyszły całkiem smaczne cudeńka. Jak można przeczytać na etykiecie Nutelli, to ów krem zawiera głównie tłuszcz, coś na kształt orzechów, cukier oraz parę innych składników, o których nie warto wiedzieć, ponieważ ich spożywanie nie wpływa dobrze na nasze zdrowie. No i wyszła mi antyreklama brązowego masła.
Z
poniższej ilości stadników wyszły mi 4 babeczki. Myślę, że to
wystarczająca ilość, jeśli nie przywidujemy gości, a tylko sami
mamy chęć na małe co nieco.
Pierwotny
przepis, który nieco zmodyfikowałam, znalazłam swego czasu w tzw.
„Kropce”.
(z
podanych ilości wyszły 4 babeczki)
- 3 czubate łyżki Nutelli,
-
1 jajo rozmącone,
-
4 płaskie + 1 czubata łyżka mąki,
1. Piekarnik nastawiam na 180 st C.
2.
Przygotowuję formę do babeczek/muffin (moja jest z tych nieprzywiera-
jących), zwykle ciasto wykładam bezpośrednio do formy, choć bywa,
że wykładam je dodatkowo papilotkami.
jących), zwykle ciasto wykładam bezpośrednio do formy, choć bywa,
że wykładam je dodatkowo papilotkami.
3.
Nutellę mieszam z jajkiem i śmietaną.
4.
Na koniec dodaję przesianą mąkę i jeszcze raz mieszam wszystkie składniki.
5.
Masę wykładam do formy na babeczki i wstawiam do piekarnika na
około
czekoladowe mniaammm to coś co lubię
OdpowiedzUsuńWitaj Izaa,
UsuńWitaj w klubie miłośników czekolady:-)
Pozdrawiam