17 lutego 2014

Pseudo Faworki z ciasta francuskiego.

Francuskie ciasto jest rewelacyjne, zarówno pasuje w wersji na słodko jak i na wytrawnie, z farszem lub bez. Jako danie główne, czy jako dodatek, zawsze smakuje wybornie:-)

Kilka dni temu postanowiłam, zrobić małą wariację na temat faworków, czy chrustów, pod różną nazwą można spotkać ten smakołyk:-), właśnie z udziałem ciasta francuskiego:-)


Oto co mi z tego wyszło:-)
Zaś klasyczne faworki, chrusty są tutaj.


Zapraszam na pseudo faworki z ciasta francuskiego:-)

Póki co jeszcze nie odważyłam się sama zrobić ciasta francuskiego, więc korzystam z gotowego.

Faworki / chrusty w nieco odmienionej wersji:-)

Składniki:
- ciasto francuskie (u mnie gotowe),
- cukier puder,
- 1 jajo rozmącone.

Przygotowanie:

1.
Nastawiam piekarnik na 200 st. (zgodnie z sugestią
 producenta na opakowaniu od ciasta).
2. Ciasta tnę w zdłuż na pól, na następnie w poprzek na paski szerokości +/- 3cm.
3. Każdy taki pasek przecinam tak, aby na końcach każdego z nich zostawał kawałek nierozciętego ciasta, czyli wszystko robię jak w znanych nam dobrze faworkach:-)
4. Taki pasek przewijam jednym końcem przez środek i odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia:-)
5. Jak już mam całą blachę wypełnioną ciastem, smaruję je rozmąconym jajkiem, wkładam do nagrzanego piekarka i pieką około 10-13, do zrumienienia.
6. Po wystudzeniu, pudruję cukrem.

P.s. Jajo można sobie odpuścić, też wychodzą smaczne i ładnie się prezentują. Te na zdjęciach, są i takie i takie :-)

I gotowe:-) Ciasteczka są bardzo kruche, jak na ciasto francuskie przystało, ale i przecież chrusty są bardzo kruche. U nas już nie pudrowałam, ale wcale nie jest powiedziane, że nie można pudrować:-)

Smacznego.

10 komentarzy:

  1. genialny pomysł! a jak ślicznie wyglądają, mam op. w lodówce może wieczorem takie upiekę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię Ania-gotuje:-)
      A ta prosty można by rzecz:-)
      Pozdrawiam Cię, dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie:-)

      Usuń
  2. To nie są faworki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poniekąd:-), dlatego napisałam ze to są raczej pseudo faworki, choć równie kruche i smaczne:-)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Super pomysł, ciekawie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Marto:-)
      Lubię je, daje wiele możliwości, aż chce się kombinować, co by tu jeszcze z nim zrobić:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...