4 stycznia 2015

Biszkopt Pomarańczowy w roli tortu - delicje.

Ostatnio trudno mi jest wygospodarować nieco czasu na zapisanie moich kulinarnych doświadczeń. Oczywiście nie znaczy to, że ich nie dokumentuję. Archiwum fotograficzne  jest coraz większe, ale trzeba jeszcze ubrać to wszystko w słowa, wygładzić zdjęcia, opublikować...
OK, tyle tytułem usprawiedliwienia.
A co dziś ląduje w moim e-zeszycie?
Wybrałam słodkość, którą od pewnego czasu sprawdzam na różne sposoby. Pomysł zaczerpnęłam z Super Linii sprzed paru lat, która swego czasu wpadła mi w ręce w domu mojej mamy. Po licznych próbach, składniki łączę nieco inaczej niż jest to w oryginale. Poniżej podaję moją wersję.
Mowa o ... Pomarańczowym Biszkopcie.
Postanowiłam biszkopt potraktować jako podstawę do tortu i powstał Biszkoptowy Tort Pomarańczowy. Biszkopt nie jest suchy - podejrzewam, że to zasługa właśnie pomarańczy. Tort jest delikatny, nie za słodki, z nutą pomarańczy. Idealnie pasuje do kawy lub herbaty na niedzielne popołudnie. Oczywiście smakuje również w każdy inny czas. Zapraszam do spróbowania.
Pomarańczowy tort biszkoptowy 
przekładany masą śmietanowo - serowo - pomarańczową 
 
Ciasto na biszkopt. 
Składniki:
(tortownica o śr.  26cm) 
- 1 szklanka cukru,
- 4 jaja,
- 1 szklanka mąki,
- szczypta soli,
- 3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy (resztę soku dodaję do ponczu, zaś miąższ do masy),
- starta skórka z jednej pomarańczy. 

Wykonanie:

1. Piekarnik nastawiam na 160 C.
2. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.
3. Oddzielam żółtka od białek.
4. Białka ubijam na prawie sztywną pianę, po czym porcjami dodaję cukier i dalej ubijam, aż do wykończenia cukru.
Masa białkowa powinna lśnić tak jak na bezy.
5. Do białek z cukrem dodaję porcjami przesianą mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, delikatnie łącząc składniki.
6. Żółtka z jaj mieszam z sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową.
7. Całość dodaję do białek z mąką i ponownie wszystko razem delikatnie mieszam.
8. Gotowe ciasto przekładam do tortownicy, wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 160 C przez około 35-40 minut.
9. Po ostygnięciu ciasta, dzielę je na 2 lub 3 części.

Masa śmietanowo-serowa.
Składniki: 
- 150g sera białego, tłustego, zmielonego (najlepiej użyć serka mascarpone),
- 300-350ml śmietanki minimum 30% do ubicia,
- sok z 1 pomarańczy + pozostały miąższ od wszystkich pomarańczy,
- 2,5 łyżeczki żelatyny (płaskie),
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego. 

Wykonanie:

1. Żelatynę mieszam z 1/3-1/2 szklanki soku z pomarańczy i odrobiną śmietany. Jak żelatyna napęcznieje stawiam ją na bardzo delikatny gaz i mieszam, aż do rozpuszczenia się żelatyny, po czym odstawiam do ostygnięcia.
2. Ser ucieram z cukrem pudrem na gładką masę, cały czas mieszając dodaję pozostałą część soku z pomarańczy oraz miąższ (miąższ można potraktować blenderem).
3. Śmietanę ubijam na sztywno, następnie delikatnie mieszając, powoli dodaję masę serową oraz wystudzoną żelatynę. 
 
Poncz do nasączenie biszkoptu. 
Składniki: 
- sok z pomarańczy (miąższ dodaję do masy śmietanowo-serowej),
- alkohol według upodobań, w wersji dla dorosłych (ilość według uznania, ale nie przesadzajmy, ciacho ma być wyraziste w smaku, ale jednocześnie subtelne jak to w ciastach bywa),
- odrobina wody (dodaję w zależności od tego ile wyjdzie mi soku z pomarańczy, lepiej jednak wycisnąć więcej soku),
- jeśli jest mało słodki delikatnie słodzę (nie jest to konieczne).

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszam ze sobą. 

Składanie tortu.

1. Masę śmietanową dzielę na dwie części (jeżeli biszkopt podzieliłam na 3 to masę również dzielę na 3 części, wówczas masę zrobić z nieco większej ilości śmietany i sera).
Żeby masa nie wylała się poza ciasto, używam obręczy o regulowanej średnicy.
2. Pierwszy blat kładę na talerzu, na którym będzie ostatecznie stało ciasto. Nakładam na niego obręcz, dociskam tak, aby ciasto przylegało do jego ścianek i skrapiam ciasto ponczem.
3. Wykładam jedną część masy na przygotowany blat, następnie kładę na wyłożoną masę drugi blat, również skrapiam go pomarańczowym ponczem, wykładam na wierzch drugą część masy i całość wyrównuję.
4. Odstawiam w zimne miejsce (lodówka, bądź balkon w zimie) i czekam aż masa stężeje.
5. Do dekoracji wykorzystuję filety z plastrów pomarańczy.

Smacznego.


Polecam również spróbować:

Pavlova - Biała Dama.
  
Tarta owocowa, na masie
śmietanowo - serowej. 
Kopiec kreta, bez mąki.
 
       


 

10 komentarzy:

  1. witam! wspaniała stronka i przepisy! torcik koniecznie muszę upiec-pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Rysiu. Bardzo dziękuję za miłe słowa, bardzo dziękuję! i cieszę się.
      Ciacho jest delikatne, warto spróbować. Pozdrawiam i zapraszam ponownie:-)

      Usuń
  2. Ten tort wygląda bardzo apetycznie! A przepis na biszkopt pomarańczowy muszę wypróbować :) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Mariolu, Miło mi, że torcik się podoba, zachęcam do spróbowania, jest delikatny, nie za słodki, pomarańczowy rzecz jasna, a intensywność wrażeń dla podniebienia zawsze można zwiększyć:-)
    Dziękuję za odwiedzenie mojego przepisu oraz, że mogłam dodać swoją propozycję z pomarańczą w roli głównej:-)
    Pozdrawiam i zapraszam częściej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Intrygujący ten przepis :) Babkę pomarańczową również polecam - http://www.stachurska.eu/?p=16103 .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm, jakoś ja go tak nie odbieram, ale najważniejsze, że smaczny. Można odpuścić sobie robienie torta tj. całej tej masy z przekładaniem i zrobić sam biszkopt pomarańczowy na niedzielne popołudnie, lubię obie wersje:-) Babka pomarańczowa u Ciebie, też ciekawa tylko, że potrzebna jest waga, a u mnie się zepsuła jakiś czas temu na dobre i póki co nowej nie mam:-(
      Pozdrawiam, dziękuję za odwiedziny, zapraszam częściej.

      Usuń
  5. Przeogromnie apetyczny torcik - czy na przykładzie tego tortu można zmienić owoce - Bo za każdym razem byłby inny smak -nap z dodatkiem moreli- czy mandarynek -Wartość tortu to doskonałość i perfekcja -poezja - Wygląd można skojarzyć z Rajem - Chciałbym coś podobnego przygotować - trzeba bardzo uważnie czytać - i mieć talent i umiejętności wróżki -Nie wiem tylko czy kopia będzie podobna w smaku jak oryginał ? Wygląd tortu sprawia radość aż oczy się śmieją - czary i magia - czytanie z marzeń -
    Andrzej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Andrzej. Nie wiem co myśleć po Twoich słowach, które tu napisałeś. Czy to naśmiewanie się, czy taki Twój styl komentowania?
      Nie mniej jednak co do Twojego zapytania odnośnie innych owoców, to przyznam, że w przypadku tego dokładnie przepisu nie próbowała z innymi, może popróbuję przy najbliższej okazji.
      Z innym ciastem, swego czasu do ciasta biszkoptowego dałam zmiksowane truskawki i nie było to szczególnie udane. Miałam wówczas nadzieję, że kolor będzie bardziej truskawkowy, o smaku truskawek nie wspomnę. Pomarańczę mają intensywny, wyrazisty smak i sądzę, że jak już to takie owoce trzeba by wybrać. Oczywiście ostatecznie zawsze można zrobić pyszna masę z odpowiednich owoców i też powinno być smacznie.
      Pozdrawiam, dziękują za odwiedziny.

      Usuń
  6. Gdy oglądam ciasta na fotografiach to zawsze oczy barwią mi się na tęczowo - Lubię po prostu doceniać i wyróżniać czyjś wysiłek w taką pracę włożony - to nie naśmiewanie się -Tak samo oceniam bliskich jak i nieznajomych- Nie chce nikogo krzywdzić - Proszę tworzyć kolejne poematy z piekarnika lub na zimno -
    I proszę zawsze myśleć że niektórych to zachwyca - urzeka- Gdyby Pani pomyślała że to naśmiewanie to Przepraszam . Andrzej .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) jeszcze raz dziękuję, wygląda na to że chyba trochę przewrażliwiona jestem;-(
      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...