13 lutego 2015

Biała Dama -> Pavlova

Pavlova – Biała Dama.

Tak, to jest beza, ale jaka Beza!? Ten deser, torcik, czy jakkolwiek go inaczej nazwiemy, to deser nad deserami. Rewelacyjna słodycz dla naszych zmysłów. Białka, cukier, odrobina soku z cytryny i mąki ziemniaczanej, i powstaje cudownej urody deser bezowy, który w połączeniu z bitą śmietaną i owocami staje się niemal niebiański. Z wierzchu chrupiąca beza, wewnątrz biała pianka jak chmury na niebie, a całość uwieńczona bitą śmietaną i owocami.
Bardzo prosta w przygotowaniu, troszkę wymagająca co do przebywania w piekarniku, ale efekt dla oczu i podniebienia wart zachodu. 
Zachęcam do spróbowania, wbrew pozorom Pavlova wcale nie jest tak słodka jak można by sądzić. Znam osoby, które nie przepadają za bezami (nawet ich nie lubią), jednak spróbowawszy ten torcik bezowy, były bardzo mile zaskoczone.
Co do przepisu, za pierwszym razem skorzystałam z książki kucharskiej: "Szkoła gotowania", ale jak to ja zmodyfikowałam go sobie i teraz robię na moich warunkach, co też tu sobie zapisuję:-)


Zapraszam do spróbowania.

Pavolva, jak Biała Dama.

Składniki: 
(średnica około 20 cm)

-4 białka jaj (rozmiar L),
-250 g cukru,
-szczypta soli,
-1 łyżeczka soku z cytryny,
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
-ok. 300 g śmietany 30 – 36 % nadającej się do ubicia,
-1-2 garści owoców np. jagody, truskawki, jeżyny, maliny, co kto lubi.

A co z żółtkami? Można np. zrobić pseudo tartę wiśniową (przykład tutaj) lub  faworki (przykład tutaj).
tuż przed delektowaniem się
przed wstawieniem do piekarnika
po opuszczeniu piekarnika



Wykonanie:

1. Piekarnik nastawiam na 150 stopni góra-dół bez termoobiegu. 
2. Papierem do pieczenia wykładam blachę, na której będę piekła a właściwie suszyła moje cudeńko. 
3. Białka z solą ubijam na prawie sztywną pianę. 
4. Do prawie ubitych białek dodaję porcjami cukier, cały czas ubijając. Tak ubijam do skończenia cukru. 
5. Pod koniec dodaję sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, cały czas ubijając.
6. Ubite białka wykładam na przygotowany papier do pieczenia (ja rysuję przybliżoną średnicę mojego tortu). 
7. Formuję kształt przyszłej Pavlovy i wstawiam do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni. 
8. Po około 10 minutach zmniejszam temperaturę na 120 stopni i tak trzymam w piecu około 1,5 godziny (można krócej, wszystko zależy od piekarnika).
9. Piekarnik wyłączam i jeszcze chwilę trzymam w nim bezę. Ma tak sobie spokojnie wystygnąć, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

W niedługim czasie przed podaniem, na całkowicie wystudzoną bezę wykładam ubitą śmietanę i dekoruję owocami. 

10. Owoce myję, jak trzeba obieram, kroję na mniejsze kawałki i odstawiam do odsączenia. 
11. Śmietanę ubijam na sztywno. Nie słodzę!

Ze względu na bitą śmietanę najlepiej zjeść tego samego dnia, choć na drugi dzień też jeszcze można spokojnie zjeść i całkiem dobrze smakuje:-)

Życzę smacznego.





Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015Karnawałowe Słodkości!


 

18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Witaj Joanno,
      O tak torcik jest wyśmienity. Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony ślad, zapraszam częściej:-)
      Pozdrawiam i życzę udanego weekendu!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Witaj Natalio,
      Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości:-)
      Miło, że mnie odwiedziłaś, pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam częściej!

      Usuń
  3. Oj, jak ja lubie takie bezowe desery!
    Gwarantowany maksymalny efekt, przy minimum zachodu i pracy!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kasiu,
      Miło, że jest ktoś kto podziela moje zdanie w tej materii:-)
      Cieszę się, że mogłam wziąć udział w Twojej akcji.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny, i pozostawiony ślad, zapraszam częściej:-)

      Usuń
  4. Bezę uwielbiam pod każdą postacią :) ta musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj MojaSlonecznaKuchnio, miło mi, że znalazłaś czas zajrzeć do mnie, a nawet pozostawić ślad po sobie:-)
      O tak, była znakomita, to nie tylko moja opinia!! A skoro jesteś miłośniczką bezy, to powinnaś spróbować ją i w tym wydaniu, naprawdę warto!:-) Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam ponownie!:-)

      Usuń
  5. Taka piękna ta biała dama, że aż szkoda zjeść :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Magdo,
      Miło, że się podoba:-), polecam jednak zjeść, bo naprawdę świetnie smakuje!
      Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony ślad:-) Zapraszam częściej! Pozdrawiam wiosennie:-)

      Usuń
  6. Od dawna się do niej przymierzam i zrobie w końcu! Twoja wygląda cudownie!
    Kinga latosiowy-dom :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kingo:-) Miło, że przypadła do gusty na tyle, żeby ją w końcu zrobić;-) Zachęcam Cię do tego bardzo mocno, jest wyśmienita i w sumie dobrze się prezentuje:-) Bardzo się cieszę, że udało Ci się znaleźć chwilę i wdepnąć w do mnie. Zapraszam częściej i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Witaj Ewo,
      O tak beza jest znakomita, a przy tym cudnie się prezentuje:-)
      Pozdrawiam i ślę świąteczne życzenia

      Usuń
  8. pieknie sie prezentuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, dziękuję za miłe słowa. Dodam, że smakuje również świetnie, co nie jest żadną tajemnica:-)
      Pozdrawiam serdecznie, zapraszam ponownie:-)

      Usuń
  9. Spotkałem taki sposób naśmiewamia się z pracy ,czy wysiłku - innych-Kuzynkę odwiedził mąż jej siostry ciotecznej - zauważył -ze na stole jest ciasto - i powiedział jej komplement-???..bo udekorowała tort wzorkami z serwetki - ułozyła serwetę i obsypała ją pudrem (cukrem) odzwzorowały się ażury - A on skomentował że trzymała ten tort na dywanie - dlatego te wzory - Powiedział to z takim zdumieniem jak gdyby w to wierzył --ja byłem zdumiony że tak można mówić -obrażać - Szczęśliwego Nowego Roku życzę - tęczowo słonecznego serca życzę -Przepraszam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również szczęścia w Nowym Roku życzę.
      O co chodzi z tym przepraszam, to dla mnie zagadka?
      Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...