Przepis mam od siostry. Ciasto bananowe, bo tak nazywa się naprawę, fantastycznie smakuje z białą „pierzynką”
(polewą, sosem, kremem, różne nazwy już padły na ten temat) wyłożoną na wierzch
upieczonego ciasta, właśnie pieczonego w keksówce, może być oczywiście w tortownicy, wówczas trzeba zwiększyć ilości ciasta.
Ja zaś jakiś czas temu zakupiłam sobie
formę do mufinek i pomyślałam, że to może być fajne ciasto do ich napełnienia. Nie namyślając
się zbyt długo, postanowiłam to sprawdzić i przy okazji zobaczyć ile wyjdzie
babeczek z tej ilości ciasta. Włożyłam owe ciasto do formy na mufinki i wyszło dokładnie tyle ile jest przewidziane
w mojej blaszce miejsc, czyli 12 sztuk.
Ciasto bardzo szybko się robi i nawet
nie potrzeba miksować! Polecam spróbować.
(na 12 sztuk mufinek lub keksówkę 10 x 20 cm)
- 3-4 dojrzałe banany,
- 1/3 szkl. masła (jak nie mam to daję olej),
- ¾ szkl. cukru,
- 1 ½ szkl. mąki,
- 1 jajo (rozmącone),
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 3 garści posiekanych orzechów (opcjonalnie).
Wykonanie:
1. Banany rozgniatam (mogą być częściowo wyczuwalne nieduże kawałki), świetnie sprawdza się "rozgniatacz" do ziemniaków na pure.
2. Masło rozpuszczam, studzę i mieszam z rozgniecionymi bananami.
3. Następnie, cały czas mieszając, dodaję do bananowej masy cukier, rozmącone jajo i cukier waniliowy.
2. Masło rozpuszczam, studzę i mieszam z rozgniecionymi bananami.
3. Następnie, cały czas mieszając, dodaję do bananowej masy cukier, rozmącone jajo i cukier waniliowy.
4. Gdy składniki się połączą, dodaję mąkę połączoną ze szczyptą soli i sodą.
5. Wszystko razem mieszam łyżką.
5. Wszystko razem mieszam łyżką.
6. Gotową masę rozkładam do formy na mufinki i
piekę przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 C. Piekę do tzw. suchego patyka.
Jeśli piekę w formie keksowej to przez około 1
godzinę, również w 170 C :-) Jak pisałam wczesnej, wówczas często robię je z białą polewą znaną po angielsku Frosting (kliknij żeby zobaczyć)
Propozycja:
Moja jeszcze jedna mała modyfikacja:-)
Jeśli nie mam wystarczającej ilości bananów, to robię z np. 2ch rozgniecionych bananów i 2ch jabłek obranych i pokrojonych w kostkę, taką ok. 1 cm. Też smaczne.:-)
Smacznego:-)
Polecam również takie Muffinki:
Babeczki wyglądają świetnie. Ostatnio nawet myślałam aby upiec babeczki z bananami:)
OdpowiedzUsuń:-) Cieszę się, że Ci się podobają:-) To ciasto bananowe jest, jak dla mnie pycha:-) Ostatnio zauważyłam, że babeczki są wygodne do zabierania do pracy, jako przekąska na słodko:-) Pozdrawiam Cię Coś Dobrego:-)
Usuńostatnio zakupilam forme na muffinki i robie je namietnie (juz rodzina ma dosc:P) musze skopiowac ten przepis i wyprobowac. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj Anno P,
UsuńJak zrobisz, to podziel się wrażeniami jak smakowały Wam te moje babeczki bananowe:-) U nas w domu wszyscy jesteśmy ich fanami:-)
Pozdrawiam i zapraszam ponownie