Ostatni kawałek, kto ma chęć? ;-) |
Truskawka,
nie dość, że świetnie smakuje, to do tego cudnie wygląda i
rewelacyjne pachnie, kusząc nas wszystkich i zachęcając do
delektowania się jej fantastycznym smakiem.
Czekamy
na nią cały rok, no w każdym razie u mnie w domu tak jest. Podejrzewam jednak, że nie jesteśmy osamotnieni w tych oczekiwaniach.
I
pomimo, że sama w sobie smakuje wybornie, to dodatkowo z jej udziałem
powstaje mnóstwo znakomitych pyszności.Dziś u mnie lekki biszkopt z truskawkami, bitą śmietaną, herbatnikami i... i cytryna też będzie.
Polecam
spróbować, całość łatwa do przygotowania, ale przede wszystkim
smaczna, a że ładnie się prezentuje to i doskonale nadaje się np.
na przyjęcie urodzinowe.
Składniki
(forma
24X24 cm)
-
2 jaja
-
100 gr
cukru
-
½
torebki cukru
waniliowego
-
60 gr
mąki
-
½
łyżeczki
proszku
do
pieczenia
-
½
łyżeczki
octu
Wykonanie:
Wykonanie:
1.
Białka
ubijam
na
sztywno,
dodaję
cukier,
cukier
waniliowy
i
jeszcze
chwilę
ubijam. Nasa na być sztywna i lśniąca jak na bezy.
2.
Do
ubitej
piany
dodaję
żółtka
i
jeszcze
chwilę
ubijam (na wolnych obrotach),
po
czym
dodaję
mąkę
wymieszaną
z
proszkiem
do
pieczenia, delikatnie mieszając.
3.
Na
koniec
dodaję
ocet
i
wszystko
jeszcze
raz mieszam:-)
Wylewam
na
formę do pieczenia, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
4.
Piekę
w
nagrzanym
do
ok.
170-180
C
piekarniku
(bez termoobiegu, góra-dół, druga półka od dołu) do
tzw.
suchego
patyka
przez
ok.
15-20
min.
(u
mnie
zwykle
trwa to 17
minut).
Masa truskawkowa
Składniki:
-
850 g
truskawek (umytych i obranych), dobrze mieć kilka do dekoracji
-
1
½
opakowania
galaretki
truskawkowej
Wykonanie:
1.
Duże Truskawki kroję na kawałki, mała zostawiam całe i
krótko smażę.
2.
Do
gorących
truskawek dodaję
galaretkę i mieszam do rozpuszczenia galaretki.
3.
Po
ostygnięciu, lekko
stężałe truskawki
wylewam na
ostudzony biszkopt.
Kawałek bez dekoracji ;-) |
Masa śmietanowa
Składniki:
-
½ litra
śmietany
30% lub
36%
(dobrej do
ubijania)
-
1 szt.
cukru
waniliowego
-
1 ½ torebki
śmietanfix'u
-
1 ½ opakowania
herbatników
typu Petit
Beurre (wyszło ok. 12 całych herbatników zależy jak się rozłoży masę i ciastka)
-
1 łyżka
cukru
pudru
Wykonanie:
1.
Śmietanę
ubijam (na wolnych obrotach),
jak
zacznie
gęstnieć
dodaję
cukier
puder,
cukier
waniliowy
i
pod
koniec
dodaję
śmietanfix.
3.
Następnie
przykrywam
herbatnikami
i
rozsmarowuje lukier.
Lukier:
-
około
1 ½ łyżki
cukru
pudru
-
sok
z
cytryny
Wykonanie:
1.
Cukier
puder mieszam
z
sokiem
z
cytryny,
tak
żeby
było
lekko
gęste
i
rozsmarowuję na herbatnikach.
Odstawiam do lodówki na 2-3 godziny, tak żeby herbatniki przesiąkły lukrem i bitą śmietaną, i były miękkie.
Przed
podaniem, każdą porcję można udekorować świeżą truskawką,
pokrojoną, ale nie do końca ;-) żeby się nie rozsypała. Tworząc
coś na kształt wachlarza.
Smacznego.
Smacznego.
Poproszę duży kawałek!:)
OdpowiedzUsuńJuż się robi:-D
UsuńBardzo fajny przepis :) Sezon na truskawki trwa w najlepsze!
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zachęcam do zerknięcia na mój blog o parasolach!
parasole reklamowe