4 kwietnia 2016

Zupa Jarzynowa.

 
Wiosna coraz śmielej sobie poczyna i tylko patrzeć jak za chwilę będzie lato, wakacje a ogrody pełne wspaniałych owoców i warzyw.
Z powodu natłoku zajęć odnotowałam długą przerwę  w moim blogowaniu.
Z początkiem wiosny pojawiam się z zupą jarzynową. W zasadzie pod tą nazwą może kryć się bardzo wiele smaków i nadal będzie to zupa warzywna:-)
 




Składniki:

- około 1litra rosołu
- 5 szt. ziemniaków
- 3 szt. marchewki
- garść zielnej fasolki szparagowej (ok. 150 g)
- garść żółtej fasolki szparagowej (ok. 150 g)
- sól, pieprz 


Wykonanie: 

Ziemniaki, marchewkę, obie fasolki myję, obieram i kroję w kostkę. Fasolkę kroję na krótsze odcinki.
Do gotującego się rosołu dodaję najpierw obie fasolki i gotuję +/- 5 minut, po czym dodaję ziemniaki, marchewkę i całość gotuję do miękkości, zmniejszając nieco temperaturę gotowania.
Pod koniec przyprawiam do smaku solą i pieprzem.

Zupę można zabielić /zagęścić. Ja raczej tego nie robię, ale jeśli już to mam na to dwa sposoby :-)
Gotuję więcej ziemniaków i część z nich miksuję w zupie, wcześniej odcedzając pozostałe warzywa, bądź zabielam śmietaną, którą wcześniej hartuję w odrobinie gorącej zupy.

Smacznego.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...