Co prawda w większości z nas Żurek kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi, to jednak nie przeszkadza, aby delektować się tą smaczną zupą w pozostałe dni roku.
U nas zastać ją można częściej niż raz w roku:-) Jesteśmy zupożercami;-), choć to nie jedyne nasze miłości kulinarne:-)
Zapraszam na smaczny żurek z kiełbasą i jajkiem, u nas razem ziemniakami:-)
Żurek
w moim domu:-)
Składniki:
Składniki:
-
ok.½ l żuru (zakwas można
zrobić samodzielnie lub kupić gotowy, najlepiej
taki bez zbędnych dodatków, oczywiście:-)
zdjęcia pozostawiają wiele do życzenia, następnym razem będzie lepiej |
-
ok. 50 g boczku
-
2-3-4 pęta białej kiełbasy
-
2-3 ziemniaki
-
1-2 cebule
-
2-3 ząbki czosnku
-
2-3 łyżki chrzanu (może być śmietankowy lub wymieszać chrzan ze
śmietaną)
-
1 łyżka musztardy
- 1-2 łyżki majeranku
- 1-2 łyżki majeranku
-
sól, pieprze,
dodatek: ugotowane na twardo jaja
dodatek: ugotowane na twardo jaja
Wykonanie:
1. Do
wywaru z warzyw daję kiełbaskę i gotuję +/- 15 minut.
2. Kiełbasę
wyjmuję, studzę i kroję w plasterki.
W
międzyczasie,
3. Ziemniaki
obieram i kroję w większą kostkę (ja
gotuje jej na parze, nad garnkiem, w którym gotuje się zupa).
4. Cebulę po obraniu wraz z boczkiem kroję na nie za drobną kostkę.
5. Boczek
przesmażam na patelni.
6. Po
wytopieniu, boczek przykładam do garnka z wywarem.
7. Na
wytopionym tłuszczu przesmażam cebulę i plastry kiełbasy.
8. Całość
przekładam do garnka z wywarem i boczkiem, wlewam żur, daję:
czosnek, ugotowane kostki
ziemniaków, chrzan ze śmietaną (wcześniej hartuję), ewentualnie śmietankowy chrzan (też hartuję),
musztardę, majeranek i przyprawiam do smaku.
ziemniaków, chrzan ze śmietaną (wcześniej hartuję), ewentualnie śmietankowy chrzan (też hartuję),
musztardę, majeranek i przyprawiam do smaku.
9. Całość
jeszcze gotuję około 5 minut i gotowe.
U nas jak żurek to obowiązkowo z jajami ugotowanym, rzecz jasna na twardo:-) Jedno jajo na jedną porcje zupy:-)
Smacznego :-)
Zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych życzę!
fantastyczny przepis na żurek :)
OdpowiedzUsuńWesołych i pogodnych Świąt!
Witam Gabrielo Borowiec, jak miło, że udało Ci się mnie odwiedzić:-)
Usuńpozdrawiam po Świątecznie:-)
Aż ślinka cieknie :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńhttp://przepisnazycie2f.blog.pl/
Witam nieznajoma/nieznajomy:-) dziękuję za odwiedziny i pozostawiony ślad:-)
UsuńPozdrawiam
Ciekawe przepisy, zapraszam również do sprawdzenia żurku w mojej wersji:)
OdpowiedzUsuńhttp://mojaamatorskakuchnia.blogspot.com/
Witaj Amatorska Kuchnio,
UsuńDziękuję za zaproszenie, skorzystam na pewno:-) Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie