Ciasteczka pierwszy raz poznałam będąc w szkole podstawowej
(baaardzo odległe czasy), gdy to na zajęcia ZPT, tak ten przedmiot
chyba się wówczas nazywał, przyszła inna osoba na zastępstwo i przez jakiś czas prowadziła zajęcia, choć normalnie
mieliśmy z nią j. Polski. Ciacha jakie z nią zrobiłyśmy był
pyszne, lecz niestety nie wszystkie przepisy zachowały mi się:-(
Przepis
na Półfrancuskie ciastka na szczęście uchował się, za sprawą mojej mamy, która przez jakiś czas robiła je nam. Z nieznanych powodów, na długi czas przestały
być robione, by po latach ów przepis był przeze mnie odkopany, przy
okazji przeprowadzki i ponownie zaczął cieszyć nasze podniebienia:-)
Zapraszam
na pyszne Półfrancuskie Ciasteczka. Jest w nich wyjątkowo mało
cukru (rzec by można, niemal bez cukru), a mimo to są znakomite i wystarczająco słodkie. W sam raz na deser, na podwieczorek do kawy, herbaty, na małe co nieco do pracy, ot kiedy tylko najdzie nas chęć:-)
Pół francuskie ciasteczka
Składniki:
(proporcje składników 1:1:1)
– 200 g masła (twarde)
– 200 g białego sera
– 200 g mąki
– ulubione powidła u nas to śliwkowe, czasem dodaję jabłka
posypane cynamonem, czy też mieszam jabłka z powidłami.
Wykonanie:
2.
Gotowe ciasto wstawiam na około 3 godziny do lodówki.
3.
Piekarnik ustawiam na 180 stopni.
4.
Po schłodzeniu ciasta, biorę po kawałku, rozwałkowuję i kroję
na
kwadraty o boku ok. 10 cm lub wykrawam koła.
kwadraty o boku ok. 10 cm lub wykrawam koła.
5.
Na każdy kwadrat/koło kładę powidła i łączę ze sobą wszystkie
cztery rogi
na środku. Jak widać na zdjęciu.
na środku. Jak widać na zdjęciu.
6.
Gotowe ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
i wstawiam do rozgrzanego piekarnika.
i wstawiam do rozgrzanego piekarnika.
7.
Piekę ok 30-35 minut.
8.
Po upieczeniu i ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.
Gotowe, można się delektować:-)
Ciastka są naprawdę rewelacyjne.
Można je piec bez nadzienia i jako kruche ciasteczka też są smaczne.
Ciastka są naprawdę rewelacyjne.
Można je piec bez nadzienia i jako kruche ciasteczka też są smaczne.
Smacznego.
ciatseczka wyglądaja przepysznie:)
OdpowiedzUsuńWitam Cię u mnie Gabrielo.
UsuńI tak właśnie smakują:-)
Dziękuję za odwiedziny i postawiony ślad:-) Pozdrawiam Cię
Robię bardzo podobne ;) dlatego wiem, że są pyszne!
OdpowiedzUsuńWitaj Chrapko:-)
Usuńo tak pyszne bardzo:-)
Pozdrawiam Cię Chrapko i dziękuję za odwiedziny, miło że udało Ci się znaleźć chwilkę:-)