11 sierpnia 2023

Rolada Bezowa.

O bezowych słodkościach wspominałam między innymi przy okazji deseru, który nazwałam „Biała Dama". Wrażenia smakowe obu deserów są podobne, bezowa podstawa z masą śmietankową i owoce cudnie przełamujące słodycz, jednak Rolada Bezowa przy Białej Damie, zdaje się być pianką, mgiełką otulającą masę śmietankowo-mascarponową. Owoce w obu przypadkach nie tylko, że pięknie się komponują, dając smakowite wrażenia estetyczne, że oczami by się jadło, ale i fantastycznie smakują.
Tak jak przy Białej Damie, Rolada Bezowa wbrew pozorom nie jest, aż tak słodka, jak można by sądzić, idealne połączenie do popołudniowej kawy.

Serdecznie polecam spróbować. Czas wykonania zaskakująco krótki.


Składniki na podkład bezowy:
(wymiary 34 cm x 25 cm)

- 4 białka z jaj (tj. około 165 ml),
- ¾ szklanki cukru (tj. około 165 g),
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu),
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej).

Składniki na masę do rolady:
- 250 ml śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej w lodówce),
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego w lodówce),
- ½ paczki śmietanfiks’u (moja paczuszka ma 16g).

Dodatkowo:
- ulubione, świeże owoce sezonowe lub frużelina owocowa. Fantastycznie komponuje się frużelina wiśniowa.

Wykonanie podkładu bezowego:
Piekarnik nastawiam na 160 st. C, góra-dół.
Na blachę wykładam papier do pieczenia.
Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier i cukier waniliowy. Ubiłam, aż będą sztywne i błyszczące.
Następnie dodaję sok z cytryny i delikatnie mieszam, po czym dodaję mąkę kukurydzianą i jeszcze raz delikatnie mieszam do połączenia składników.
Tak przygotowaną masę przekładam na wcześniej przygotowaną blachę. Wyrównuję ją i wkładam do nagrzanego piekarnika.
Piekę 20-25 minut. Nie umiem tego wyjaśnić, ale z tym czasem pieczenia, czy suszenia, bywa różnie . Następnie wyjmuję z piekarnika, chwilę studzę na kratce (około 3-4 minuty). Następnie podkład bezowy przekładam do „góry nogami” na drugi papier i zdejmuję papier, na którym się suszyła. Po czym daję bezie czas na całkowite wystudzenie.

Wykonanie masy do rolady:
Śmietankę i serek mascarpone ubijam mikserem do uzyskania sztywnej masy. Pod koniec ubijania wsypuję śmietanfiks i jeszcze chwilę ubijam.


Łączenie, czyli zwijanie rolady:
Na wystudzony podkład bezowy, wykładam masę śmietankową i wyrównuję, a następnie zwijam roladę krótszym bokiem.
Moja rolada po zwinięciu ma około 25 cm długości.
Na koniec wierzch rolady dekoruję, czyli układam na jej szczycie owoce, z którymi będę podawała deser.
Roladę trzymam w lodówce. Powinna w niej wytrzymać kilka dni, dokładnie trudno powiedzieć, bo ów deser szybko znika 😊.
Smacznego.
 
P.S. 1. Jak komuś mało słodyczy to można na koniec posypać roladę cukrem pudrem, zrobić fantazyjne kleksy z masy śmietankowej i dopiero zwieńczyć owocami.
P.S. 2. Masę śmietankową można zmiksować z owocami i/lub po rozsmarowaniu masy na bezie, wyłożyć jeszcze na nią owoce i dopiero zwinąć roladę.
P.S. 3. A z żółtek można robić Faworki lub Pseudo Tatrę Wiśniową. Jedno i drugie pysznie smakuje. Warto spróbować. Polecam.

Z bezowych i śmietankowych pyszności, polecam również spróbować:

Deser bezowy z owocami.
Tarta z masą śmietankową
i owocami.
Biała Dama - Pavlova.
  
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...