7 września 2024

Sałatka z tuńczykiem

z czerwoną papryką.


Sałatka, a może pasta z tuńczykiem idealna na śniadanie, w niedzielny poranek. Znaleziona u mojej mamy, wśród wielu kartek z przepisami. Dzisiaj już nie pamiętam, co mnie skłoniło do tego, aby ją po nią sięgnąć, ale dobrze, że coś, bo sałatka jest smaczna, a do tego szybka i prosta w wykonaniu.

Jak łatwo można zauważyć, raczej nie jest to danie do częstej konsumpcji, ale od czasu do czasu, o tak. :-)


Kukurydza i tuńczyk, co by nie mówić, są już przetworzone i zapuszkowane, do tego majonez i musztarda, no ale już cała reszta sałatki to świeże produkty, a przynajmniej takie powinny być!
U nas po tę sałatkę sięgać sporadycznie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić, bo naprawdę jest smaczna. 

Polecam spróbować, to smaczne połączenie smaków, np. na śniadanie.



Składniki:

- puszka kukurydzy (opak. 340g) - odcedzam z zalewy,
- 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym (opak. 140g) - odcedzam,
- 2-3 jaja ugotowane na twardo - kroję w kostkę,
- szczypiorek (dużo), kroję na drobno
- 2-3 łyżki majonezu,
- 2-3 łyżeczki musztardy,
- ewentualnie pieprz do smaku.




ze szczypiorkiem.


Wykonanie:

Tuńczyka, kukurydzę, jaja, szczypiorek, przekładam do miski, dodaję majonez, musztardę, przyprawiam do smaku, całość mieszam.

I… gotowe!

Gdy nie mam szczypiorku daję czerwoną paprykę, którą pokroję w kostkę i też dobrze smakuje. Polecam oba warianty.

Smacznego!



Polecam również te sałatki, są znakomite:

Sałatka grecka
Cudnie chrupiąca
i aromatyczna sałatka
Sałatka a'la Cezar
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...