Ten rodzaj Zupy Cebulowej był w mojej
kuchni pierwszym jaki swego czasu postanowiłam zrobić, wówczas to
była niespodzianka dla mojego męża, który lubi chyba wszystkie
zupy, ale o tej wówczas często mówił:-)
Zupa ta powstała z modyfikacji różnych
przepisów jakie wówczas wpadły mi w ręce, plus późniejsze
podpowiedzi mojego męża, który zjadł zup cebulowych w swoim czasie trochę,
będąc na wyjazdach w delegacji.
Zapraszam do spróbowania. Ja niebędąca
fanką cebuli, przyznam że ta zupa dołączyła do moich
ulubionych:-)
- ok. 1 kg cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 - 250 ml wytrawnego białego wina
- 2-3 łyżki mąki
- oliwa
- 1 - 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
dodatek
- grzanki z serem
Przygotowanie:
1. Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i smażę na oliwie, po czym oprószam mąką i czekam aż się zrumieni.
Przygotowanie:
1. Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i smażę na oliwie, po czym oprószam mąką i czekam aż się zrumieni.
2. Gdy cebula z mąka będzie
zrumieniona, wlewam wino i gotuję do czasu aż zawrze.
3. Całość przelewam do
garnka, dodaję wywar / rosół i obrany, drobno pokrojony czosnek, całość
solę.
4. Gotuję około 35-40 minut i
doprawiam pieprzem.
5. Na patelni zrumieniam cukier,
po czym dodaję chochlę zupy i gotuję do czasu, aż karmel się
rozpuści. Po rozpuszczeniu całość wlewam do zupy.
6. Odcedzam część cebuli i
odstawiam na bok, a resztę zupy miksuję. Jak mam czas to również
przecieram.
7. Odstawioną cebulę
przekładam z powrotem do zupy, całość mieszam i ostatecznie
doprawiam do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
Zupa jest gotowa.
Ja podaję z grzankami z serem.
Chleb
opiekam w opiekaczu, oprószam żółtym serem, wkładam do nagrzanego
piekarnika i pieką, aż ser się rozpuści. Tak przygotowane grzanki
podaję z Zupą Cebulową.
„Operację” odcedzania cebuli można
pominą i całą cebulę zmiksować, ja jednak wolę jak trochę
kawałków cebuli pływa mi w zupie, poza tym w mojej ocenie,
ciekawiej prezentuje się zupa z takimi pływającymi, zrumienionymi
kawałkami cebuli.
Smacznego.
mmm dobre :)
OdpowiedzUsuńWitajcie Kamyki:-)
UsuńA tak zupa wyszła naprawdę smaczna, warto spróbować
Pozdrawiam Cię
Kilka przepisow przypadlo mi do gustu i chetnie je wyprobuje. Dziekuje i pozdrawiam oraz zycze wszystkim korzystajacym z tych wspanialych przepisow SMACZNEGO!
OdpowiedzUsuń:-) Witam Cię i dziękuję za odwiedziny:-)
UsuńPozdrawiam
Czy jesli nie uzyje tego wina to czy zupa wiele straci na smaku? Pytam z ciekawosci, bo kiedys juz robilam podobna zupe, ale przepis znacznie sie roznil.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :))
Witaj nieznajoma / nieznajomy:-)
UsuńSzczerze mówiąc nie wiem, bo jak to tej pory zawsze robiłam z winem:-). Podejrzewam, że ciut może się różnić, ale to w wszystko zależy jakiego wina się użyje, jak bardzo będzie wytrawne, wyraziste. Hmmm, chyba spróbuję następnym razem bez wina żeby znać odpowiedź na Twoje pytanie:-)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie:-)