3 lutego 2014

Cebulowa z białym winem


Ten rodzaj Zupy Cebulowej był w mojej kuchni pierwszym jaki swego czasu postanowiłam zrobić, wówczas to była niespodzianka dla mojego męża, który lubi chyba wszystkie zupy, ale o tej wówczas często mówił:-)
Zupa ta powstała z modyfikacji różnych przepisów jakie wówczas wpadły mi w ręce, plus późniejsze podpowiedzi mojego męża, który zjadł zup cebulowych w swoim czasie trochę, będąc na wyjazdach w delegacji.
Zapraszam do spróbowania. Ja niebędąca fanką cebuli, przyznam że ta zupa dołączyła do moich ulubionych:-)


Zupa cebulowa z białym winem

Składniki: 
- 1 - 1,5 l wywaru / rosołu
- ok. 1 kg cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 - 250 ml wytrawnego białego wina
- 2-3 łyżki mąki
- oliwa
- 1 - 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz

  dodatek
- grzanki z serem

Przygotowanie: 
1. Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i smażę na oliwie, po czym oprószam mąką i czekam aż się zrumieni.
2. Gdy cebula z mąka będzie zrumieniona, wlewam wino i gotuję do czasu aż zawrze.
3. Całość przelewam do garnka, dodaję wywar / rosół i obrany, drobno pokrojony czosnek, całość solę.
4. Gotuję około 35-40 minut i doprawiam pieprzem.
5. Na patelni zrumieniam cukier, po czym dodaję chochlę zupy i gotuję do czasu, aż karmel się rozpuści. Po rozpuszczeniu całość wlewam do zupy.
6. Odcedzam część cebuli i odstawiam na bok, a resztę zupy miksuję. Jak mam czas to również przecieram.
7. Odstawioną cebulę przekładam z powrotem do zupy, całość mieszam i ostatecznie doprawiam do smaku, jeśli jest taka potrzeba.

Zupa jest gotowa.

Ja podaję z grzankami z serem.
Chleb opiekam w opiekaczu, oprószam żółtym serem, wkładam do nagrzanego piekarnika i pieką, aż ser się rozpuści. Tak przygotowane grzanki podaję z Zupą Cebulową.

„Operację” odcedzania cebuli można pominą i całą cebulę zmiksować, ja jednak wolę jak trochę kawałków cebuli pływa mi w zupie, poza tym w mojej ocenie, ciekawiej prezentuje się zupa z takimi pływającymi, zrumienionymi kawałkami cebuli.

Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Witajcie Kamyki:-)
      A tak zupa wyszła naprawdę smaczna, warto spróbować
      Pozdrawiam Cię

      Usuń
  2. Kilka przepisow przypadlo mi do gustu i chetnie je wyprobuje. Dziekuje i pozdrawiam oraz zycze wszystkim korzystajacym z tych wspanialych przepisow SMACZNEGO!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Witam Cię i dziękuję za odwiedziny:-)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Czy jesli nie uzyje tego wina to czy zupa wiele straci na smaku? Pytam z ciekawosci, bo kiedys juz robilam podobna zupe, ale przepis znacznie sie roznil.
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj nieznajoma / nieznajomy:-)
      Szczerze mówiąc nie wiem, bo jak to tej pory zawsze robiłam z winem:-). Podejrzewam, że ciut może się różnić, ale to w wszystko zależy jakiego wina się użyje, jak bardzo będzie wytrawne, wyraziste. Hmmm, chyba spróbuję następnym razem bez wina żeby znać odpowiedź na Twoje pytanie:-)
      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie:-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...