6 stycznia 2023

Ciacho, ciasto migdałowo mandarynkowe.

W posiadanie przepisu weszłam zupełnym przypadkiem ładnych parę lat temu. Przeglądając jedną z gazet, natknąłem się na artykuł o daniach i deserach w miejscu, w którym zwykle nie ma żadnych przepisów. Przepisy miały być wyjątkowe, gdyż były to propozycje odchudzonych dań i słodkości na święta. Wśród nich był przepis na ciasto migdałowo mandarynkowe, które postanowiłam wypróbo-wać. Zaintrygowało mnie wykorzystanie całych mandarynek. Ciasto ma ciekawy smak, wyczuwa się wyraźny smak mandarynek i lekką goryczkę. Po upieczeniu jest bardzo wilgotne. Wypiek jest bezglutenowy z niewielką ilością cukru, stąd zapewne znalazł się wśród propozycji odchudzonych potraw na święta.

Jak dla mnie ciasto jest warte spróbowania, dlatego „ląduje” w moim e-zeszycie! 😊
Zachęcam do wypróbowania.


Ciasto migdałowo mandarynkowe.
(u mnie blaszka śr. 21 cm)

Składniki:

·       4 mandarynki,

·       250 g mielonych migdałów,

·       1/2 szklanki cukru,

·       6 jaj (M),

·       1 łyżka proszku do pieczenia,

·       Opcjonalnie można dodać garść posiekanych orzechów,

·       Cukier puder do posypania po wierzchu upieczonego ciasta.



Wykonanie
:

Piekarnik nastawiam na 180 st.

Mandarynki sparzam wrzątkiem, przekładam do garnka i gotuję 10 minut. Odcedzam i studzę.

Jedną mandarynkę obieram i odkładam. Resztę całych mandarynek kroję na pół, wybieram ewentualne pestki, przekładam do naczynia, dodaję skórki po obranej mandarynce i całość miksuję na gładką masę. Na koniec przecieram przez sitko, aż zostaną same błonki owoców.

Połowę porcji cukru mieszam ze zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, żółtkami i zmiksowanymi mandarynkami. Całość mieszam łyżką.

Drugą połowę cukru dodaję do białek i ubijam na sztywną pianę.

Następnie delikatnie łączę ubite białka z masą mandarynkową, dodaję cząstki obranej mandarynki oraz garść posiekanych orzechów. Na koniec  bardzo delikatnie i krótko mieszam.

Gotową masę przekładam do tortownicy i wyrównuję wierzch ciasta. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50 minut.

Po ostudzeniu pudruję wierzch ciasta i gotowe! Można kosztować.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...