(u mnie blaszka śr. 21 cm)
Składniki:
·
4 mandarynki,
· 250 g mielonych migdałów,
· 1/2 szklanki cukru,
·
6 jaj (M),
·
1 łyżka proszku do pieczenia,
· Opcjonalnie można dodać garść posiekanych orzechów,
· Cukier puder do posypania po wierzchu upieczonego ciasta.
Piekarnik nastawiam na 180 st.
Mandarynki sparzam wrzątkiem, przekładam do garnka i gotuję 10 minut. Odcedzam i studzę.
Jedną mandarynkę obieram i odkładam. Resztę całych mandarynek kroję na pół, wybieram ewentualne pestki, przekładam do naczynia, dodaję skórki po obranej mandarynce i całość miksuję na gładką masę. Na koniec przecieram przez sitko, aż zostaną same błonki owoców.
Następnie delikatnie łączę ubite białka z masą mandarynkową,
dodaję cząstki obranej mandarynki oraz garść posiekanych orzechów. Na koniec bardzo delikatnie i krótko mieszam.
Gotową masę przekładam do tortownicy i wyrównuję wierzch
ciasta. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50 minut.
Po ostudzeniu pudruję wierzch ciasta i gotowe! Można
kosztować.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz