14 października 2013

Ciasteczka owsiane bez pieczenia

Kopiec owsianych ciastek

Ciasteczka, które kojarzą mi się z czasem beztroski i ogólnie dzieciństwem:-) To co prawda były w owym czasie rozwiązanie alternatywne na braki słodyczy w sklepach, i choć dziś nie ma z nimi problemu, są na każdym korku i niemal na wyciągnięcie ręki, to nadal lubię sięgać po te ciasteczka owsiane, których się nie piecze. Można by powiedzieć, że nawet są troszkę na czasie, bo owsiane, czyli takie pełnoziarniste:-), czyli takie „zdrowe”;-)
Polecam spróbować. Ciasteczka owsiane, łatwo się robi i w zasadzie można kombinować z dodatkami wedle gustu. Za każdym razem mogą być nieco inne:-) I nie potrzeba do ich wykonania piekarnika:-)

Proszę się częstować



Ciasteczka owsiane bez pieczenia.


Składniki:
- 2 szkl. cukru,
- 8 łyżek mleka,
- ½ kostki margaryny,
- 4 łyżki kakao,
- 2-3 szklanki płatków owsianych,
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych,
- ja dodaję dodatkowo garść orzechów (np. włoskich trochę rozdrobnionych)wówczas płatków owsianych daję mniej.
Można spróbować z dodaniem rodzynek, ja nie daję bo ich nie lubię, ale wiem, że jest wiele ich fanek i fanów:-)

Wykonanie:

1. Cukier, mleko, margarynę i kakao daję do garnka i rozpuszczam.
2. Jak masa będzie jednolita i cukier się rozpuści, odstawiam z kuchenki i od razu wsypuję pozostałe składniki do
    kakaowej masy.
3. Wszystko szybko mieszam.
4. Masa jest dość gęsta.
5. Łyżką kładę porcje na talerz, czasem formuję kulki, tyle że wtedy robię to szybko, bo masa jest gorąca-(
6. Czasem też powstałe kulki obtaczam, np. w wiórkach kokosowych.
7. Odstawiam do wystudzenia na około 2 godziny i … już:-)

Smacznego.

Polecam również:
Batoniki pełne bakali - bez przeczenie,

Batoniki kokosowe, prawie jak Bounty - bez piecznie.


24 komentarze:

  1. łoooo zapachniało dzieciństwem!!!! pamiętam jak za dzieciaka, chyba z 6 - 7 lat miałam wtedy, sama takie robiłam jak mama do kościoła z tatą szła :D wracali a tu niespodzianka - owsianeczki :) mniam! dobrze ze o nich przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) ooo, wiedzę, że jest nas więcej:-) miło!
      Pozdrawiam i smacznego:-)

      Usuń
  2. 2 szklanki cukru????????????????????????????????????????????
    Chore!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TAK!!! Może najpierw spróbuj, a później krytykuj !!!!!!!!!!!! A jak nie lubisz to daj mniej !!!
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Faktycznie kojarzą mi się z dzieciństwem!! I wielkim plusem dla takiego antytalencia w pieczeniu jest fakt, że piec nie trzeba ;-)

    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię Natko w krainie beztroski:-)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Wyglądają wspaniale, na pewno je zrobię :) Jak myślisz, ile czasu można przechowywać takie ciasteczka?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, trudno mi powiedzieć ile, bo u nas zwykle po kilku dniach pozostanie po nich tylko wspomnienie, ale myślę, ze do tygodnia czasu to spokojnie wytrzymają, jeśli w pobliżu nie ma takich łasuchów jak ja z moim mężem:-)

      Usuń
  5. Nie jadłam nigdy takiego czegoś, ale chętnie spróbuję :) a te płatki owsiane to mają być suche, takie zaraz z torebki czy mają pęcznieć w tej kakaowej masie? I czy przy takiej ilości cukru nie są bardzo słodkie te kulki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak te płatki owsiane mają być suche, takie prosto z torebki, jak tylko połączą się wszystkie składniki, to wykładam łyżeczka na talerz porcje do wystudzenia. Co do ilości cukru, to taki jest ten przepis, nam odpowiada, ale jak to z cukrem bywa, zawsze można dać go odpowiednio mniej lub więcej wedle upodobań:-) Pozdrawiam

      Usuń

    2. aby było zdrowiej można posłodzić miodem, cukrem trzcinowym bądź zamiennikami cukru np. ksylitolem i wtedy nie ma takiego ?????? :-)

      Usuń
    3. Dzień dobry. Ogólne słodycze, trudne zaliczyć do kategorii zdrowych, dlatego powinno się uważać na ilość, co do zamienników, przepis jest z czasów, gdy poza miodem w zasadzie nie było innych zamienników, a miód daje inną konsystencję oraz smak. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, spróbować z zamiennikami. :-) Życzę wszystkiego dobrego i dziękuję za odwiedziny. Zapraszam częściej.

      Usuń
  6. Wspaniały przepis i wygladaja smakowicie dzieki :):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robię kulki,dodaję też rodzynki przedtem namoczone, potem zawijam pojedynczo w folie aluminiową i zamrażam ...można potem wyjmować po kilka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, czasem też robię w jako kulki, ale rodzynek nie daje bo ich nie lubię:-), ale te ciasteczka, są tak uniwersalne, że każdy może dodać takie bakalie jakie lubi:-)
      Pozdrawiam Cię i dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie:-)

      Usuń
  8. Bardzo fajny przepis na ciasteczka. Przepisów jest tak wiele............... ale ten jest ciekawy szybki w wykonaniu:) Ciesze się, ze trafiłam na Pani stronę. Ciasteczka na pewno zrobię i mało tego przepis przekażę dalej. Dziękuję i
    pozdrawiam
    Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Witaj Elu,
      Cieszę się, że ciasteczka przydał do gustu.
      Dziękuję za miłe słowa również pozdrawia i miłego weekendu życzę:-)

      Usuń
  9. moja mama nazywa to "łezki czekoladowe" i niedawno znalazła stary przepis, uwielbiam je, ja zamiast cukru dodaję ksylitol, orzechy, żórawinę, kto co che :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Pod taka nazwą nigdy nie słyszałam, ale ina sprawa, że tak naprawdę w moim domu one nie miały jakieś szczelnej nazwy, nazywaliśmy je tak jak są zrobione, znaczy z tego co są zrobione:-)
      Łezki czekoladowe, sympatyczna nazwa, tylko dlaczego łezki?
      Dziękuję za odwiedziny, pozdrawia i życzę udanego weekendu:-)

      Usuń
  10. a czy zamiast cukru może być miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, szczerze mówiąc nie próbowałam, ale sądzę że można spróbować tylko miód ma inny smak, więc pewnie będą nieco inaczej smakowały. Mozę spróbuję przy następnej okazji:-)
      pozdrawiam

      Usuń
  11. Witaj :) zapraszałaś, więc jestem... bardzo się cieszę z każdego komentarza i miłego słowa na blogu, także bardzo dziękuje. Co do przepisu na owsiane ciasteczka bez pieczenia to muszę przyznać, że to faktycznie smak dzieciństwa. Co prawda ten cukier albo mocno bym ograniczyła, albo zamieniła na suszone owoce lub miód. Ale i tak przepis bardzo kuszący! Pozdrawiam,
    Dafne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Dafne :-)
      Miło mi Cie gościć w moich skromnych prof\gach. Bardzo się cieszę, że do mnie wpadłaś. Cóż nie będę oryginalna, bo ja też bardzo lubię jak ktoś zostawi u mnie ślad w postaci komentarza szczególnie miłego:-)
      Co do cukru, to faktycznie jest go dużo, ale to były łakocie z moich bardzo odległych lat beztroski, kiedy to słodycze nie były tak powszechnie dostępne w sklepach jak dziś. Zresztą, cukier to ten dodatek który można miarkować według swojego podniebienia:-) i jak słusznie piszesz zastąpić np. suszonymi owocami.
      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...