Ciacho pokryte Białą polewą:-) |
Ta polewa to słodkie, białe zwieńczanie naszego ciasta. Uwielbiam taką polewę na Cieście Bananowym czy Marchewkowym!:-) Dla mnie Pycha!
Podstawą jest biały, kremowy ser i masło jak to z polewami czy masami bywa i oczywiście cukier. Choć oczywiście, są masy np. na bazie budyniu, czy czekolady:-), jednak to masło i cukier gdzieś tam zawsze się przewija.
Tym razem gorąco polecam spróbować taką odmienną polewą, która równie dobrze się sprawdzi jako masę do przekładania.Biała polewa na cieście z zygzakami zrobionymi widelcem:-) |
Biała polewa / pierzynka, a po angielsku zwana frosting:-)
Składniki:
- 250g serka kremowego (ja używam zawsze serka mascarpone)
- 250g serka kremowego (ja używam zawsze serka mascarpone)
- ½
kostki (100g) – miękkiego masła
- 2
szkl. cukru pudru
- 1
łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Mieszam masło z serkiem, jak już połączą się ze sobą składniki, dalej mieszając dodaję powoli cukier wymieszany z wanilią.
Polewa / krem / sos / Frosting powinna być raczej gęsty.
Taka
polewa, krem idealnie pasuje do Ciasta Marchewkowego, czy Bananowego.
Można wyłożyć na wierzch ciasta, jako taka polewa, bądź
świetnie nadaje się do przełożenia po między warstwy ciasta, robiąc za masę, krem:)
Ojeje, polewa musi być pyszna... :)
OdpowiedzUsuńWitaj Anno,
UsuńNam bardzo smakuje, dlatego tutaj się znalazła;-) polecam spróbować:-)
Pozdrawiam
Chetnie wyprobuje w sezonie truskawkowym, bo wydaje mi sie, ze bedzie idealnie pasowala taka polewa, ale czy nie bedzie za slodka? Widze tutaj az dwie szklanki cukru na 250g serka. Chociaz do truskawek bedzie ok tylko biszkopcik robie slodki.
OdpowiedzUsuńWitam Cię.
UsuńZ truskawkami, też dobre. Cukru zawsze można dać tyle ich chcemy, ale trochę musi być:-)
Pozdrawiam Cię i zapraszam ponownie:-)