Raczej
faszerowana, co myślicie? Jaka jest różnica między jedną a drugą?
Dzisiejszy
farsz do papryki powstał z przygotowanego dzień wcześniej mięsa do Lasagne, którą
się posilaliśmy. Przygotowałam celowo więcej, żeby mieć na dziś bazę do farszu, czyli jak się już domyślacie jest to danie z farszem mięsnym:-)
Papryka
faszerowana to raczej proste danie, jednak postanowiłam umieścić moją wariację
na temat owej papryki w moim e-zeszycie z przepisami:-)
Polecam
spróbować, bo choć nie jest to wyszukana potrawa, jak i całkiem prosta i wbrew pozorom szybka do
zrobienie, to przede wszystkim dobrze
smakuje.
Ja
tu akurat podaję na dwie papryki i tak się złożyło, że farszu wyszło mi idealnie,
choć tak naprawdę to loteria, bo papryka papryce nierówna. Moje były dość
pękate, niestety nie pamiętam ile ważyły:-(
Papryka faszerowana
Składniki:
Składniki:
(u
nas to dla 2ch osób)
-
2 papryki (takie żeby dało się je postawić)
-
100 g ryżu naturalnego brązowego
-
ok. 200 g mielonego mięsa
- przyprawy do mięsa: rozmaryn, bazylia, imbir, kurkuma, pieprz
-
½ cebuli (jak jest mniejsza to 1 cała)
-
1 pomidor
-
1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku (ewentualnie)
- 1 ząbek czosnku (ewentualnie)
-
2 plasterki sera żółtego
-
olej
-
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Przyprawy do mięsa
mieszam w moździerzu, powstałą mieszanką posypuję mięso i mieszam. Takie
mięso przykrywam i wstawiam do lodówki na minimum 15 minut, im dłużej tym
lepiej przegryzą się przypraw:-)
2. Ryż gotuję nieco krócej
niż podaje instrukcja na opakowaniu.
3. Paprykę myję i
odcinam tą górną część z ogonkiem, tak aby powstał coś jakby kubek. Wnętrze papryki
oczyszczam z nasion i komór, całą ostatecznie płuczę i odstawiam do osuszenia.
3. Cebulę kroję w
piórka lub kostkę i szklę na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy
cebula będzie już szklista daję do niej mięso i całość smażę, od czasu do czasu
mieszając.
4. W między czasie kroję
w kostkę pomidora, jeśli ma dużo soku to odcedzam.
5. Pomidory dodaję do
mięsa, które jest już usmażone, dodaję również łyżkę przecieru pomidorowego,
całość oczywiście mieszam i jeszcze chwilę duszę pod przykryciem.
6. Zdejmuję z
kuchenki, dodaję częściowo ugotowany ryż i całość mieszam.
7. Obieram, myję i wyciskam przez praskę czosnek (jak ktoś lubi) do mojego farszu.
7. Obieram, myję i wyciskam przez praskę czosnek (jak ktoś lubi) do mojego farszu.
8. Na końcu dodaję do
smaku sól, pierz i zioła prowansalskie. Wszystko razem jeszcze raz mieszam.
9. Tak przygotowany
farsz przekładam do „kubków” paprykowych. Paprykę ustawiam w naczyniu żaroodpornym,
który wcześniej wysmarowałam tłuszczem i wlałam odrobinę wody (można zamiast
wody wlać bulion jak jest:), całość dobrze jest przykryć, ja nie miałam czym
więc użyłam folii aluminiowej.
10. Tak przygotowaną
paprykę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temp. ok. 200 st C, na około 30
-40 minut. Trzymam tak długo, aż papryka będzie miękka.
11. Pod koniec
pieczenia na wierzch każdej papryki kładę plaster sera, a jak ser się roztopi wyjmuję
z piekarnika i … gotowe:-)
Mała Uwaga: Trzeba uważać w
czasie konsumpcji. Farsz jest bardzo gorący, ogólnie danie to dość długo
utrzymuje w sobie ciepło:-)
Smacznego :-)
Wygląda bardzo apetycznie :) będę musiała wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
:-) I naprawdę fajnie smakuje, skoro nawet mój mąż niebędący fanem papryki, zjada z apatytem:-) Choć przeglądając Twój kulinarny podręcznik, to póki mój zeszyt skromnie na jego tle wypada:-(, ale staram się. Pozdrawiam Cię Natko
Usuń