12 listopada 2013

Placki z cukinii i szczypiorkiem.





Placki z cukinii, to alternatywa do placków ziemniaczanych, są delikatniejsze. Cukinia ma w sobie duuużo wody i po jej starciu trzeba tę wodę odcisnąć, żeby później nie okazało, że będą tak luźne, że trzeba będzie dodać duuużo mąki, a to mają być placki cukiniowe, a nie mączne:-)
Zapraszam na Cukiniowe Placki.







Składniki: 
(mi wyszło około 12, tyle ile widać na zdjęciu, ale wszystko zależy jak one duże będą:-) 

~600 g cukinii (umyta, obrana strata na małych oczkach)
- 1 cebula (umyta, obrana i strata na papkę)
- 1 jajko
- ok. 100 g mąki (tj. ok. 4 czubate łyżki) 
- około 1/3 – 1/2 pączka szczypiorku (ilość według upodobań) 
- szczypta: soli, pieprzu, papryki ostrej w proszku
- opcjonalnie odrobinę startego żółtego sera
- olej do smażenia 

Wykonanie:

1. Z cukinii po starciu odciskam wodę. 
2. Cukinie, cebulę i jajko razem mieszam. 
3. Mąkę mieszam z przyprawami i dodaję do mieszaniny z cukinią. 
4. Na końcu do całości dodaję pokrojony szczypior i ewentualnie żółty ser, i wszystko razem wymieszam. 
5. Smażę na rozgrzanym oleju, ale nie daję go jakoś dużo. Pewnie to wszystko kwestia patelni i smażę do zrumienienia z obu stron. 

Zjadamy z ketchupem, czy sosem, zależnie od nastroju i tego co mam:-)

Smacznego.

2 komentarze:

  1. A ja właśnie kupiłam cukinię i zastanawiałam się co tu z niej zrobić ;) Chyba będa placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Mami:-) Bardzo dobry pomysł:-) Mam nadzieję, że będą smakować:-)
      Pozdrawiam Cię letnio!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...