Placki z cukinii, to alternatywa do placków ziemniaczanych, są delikatniejsze. Cukinia ma w sobie duuużo wody i po jej starciu trzeba tę wodę odcisnąć, żeby później nie okazało, że będą tak luźne, że trzeba będzie dodać duuużo mąki, a to mają być placki cukiniowe, a nie mączne:-)
Zapraszam
na Cukiniowe Placki.
Składniki:
(mi wyszło około 12, tyle ile widać na zdjęciu, ale wszystko zależy jak one duże będą:-)
~600 g cukinii (umyta, obrana strata na małych oczkach)
- 1
cebula (umyta, obrana i strata na papkę)
- 1
jajko
- ok.
100 g mąki (tj. ok. 4 czubate łyżki)
-
około 1/3 – 1/2 pączka szczypiorku (ilość według upodobań)
-
szczypta: soli, pieprzu, papryki ostrej w proszku
-
opcjonalnie odrobinę startego żółtego sera
-
olej do smażenia
Wykonanie:
Wykonanie:
1. Z cukinii po starciu odciskam wodę.
2.
Cukinie, cebulę i jajko razem mieszam.
3. Mąkę mieszam z przyprawami i dodaję do mieszaniny z cukinią.
4. Na końcu do całości dodaję pokrojony szczypior i ewentualnie żółty ser, i wszystko razem wymieszam.
5. Smażę na rozgrzanym oleju, ale nie daję go jakoś dużo. Pewnie to wszystko kwestia patelni i smażę do zrumienienia z obu stron.
Zjadamy z ketchupem, czy sosem, zależnie od nastroju i tego co mam:-)
Smacznego.
3. Mąkę mieszam z przyprawami i dodaję do mieszaniny z cukinią.
4. Na końcu do całości dodaję pokrojony szczypior i ewentualnie żółty ser, i wszystko razem wymieszam.
5. Smażę na rozgrzanym oleju, ale nie daję go jakoś dużo. Pewnie to wszystko kwestia patelni i smażę do zrumienienia z obu stron.
Zjadamy z ketchupem, czy sosem, zależnie od nastroju i tego co mam:-)
Smacznego.
A ja właśnie kupiłam cukinię i zastanawiałam się co tu z niej zrobić ;) Chyba będa placuszki :)
OdpowiedzUsuńWitaj Mami:-) Bardzo dobry pomysł:-) Mam nadzieję, że będą smakować:-)
UsuńPozdrawiam Cię letnio!