31 marca 2023

Poduszkowiec


Czekoladowe ciasto z sernikowym akcentem. Moje kubki smakowe uwielbiają wszystko co kakaowe, a w połączeniu
z sernikiem, którego również jestem miłośniczką, to rozkosz do kwadratu :-)
Poduszkowiec zapewne jest znany wielu miłośnikom słodkości. Przepisy jednak różnią się minimalnie proporcjami, ewentualnie nieco składem.
W mojej wersji Poduszkowca do masy serowej dodaję mleko i odrobinę ubitych żółtek. Można by powiedzieć, że dodaję taki kogel-mogel.
Wychodzi fantastyczne ciastko kakaowe z żeberkami wilgotnego sernika, a przy tym pięknie się prezentuje, tworząc poduszeczki, stąd zapewne nazwa - Poduszkowiec.
Zapraszam do wypróbowania. Proste, szybkie, a przede wszystkim pyszne ciacho.
To trzeba zjeść.

Składniki:
(u mnie blaszka 25 x 35 cm)

Masa serowa:

- 500 g białego sera (takiego na sernik),
- 1/3 szkl. mleka,
- 2 łyżki ubitych żółtek z cukrem (z ubijania do kakaowego ciasta),
- ½ szkl. cukru,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego.
  Przyda się:
- rękaw cukierniczy.

Ciasto kakaowe:
- 5 jaj,
- ¾ szkl. cukru,
- 2 szkl. mąki (niepełne),
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki oleju,
- ½ szkl. wody,

Przygotowanie:

Składniki masy serowej mieszam i odstawiam do czasu ubicia żółtek.
Ciasto kakaowe:
Żółtka ubijam z połową cukru na puszystą masę, zrobi się kremowa, a kolor dość mocno rozjaśni.
Do masy serowej dodaję 2 łyżki ubitych żółtek z cukrem
i energicznie mieszam do połączenia składników, po czym masę serową przekładam do rękawa cukierniczego.
Do pozostałych ubitych żółtek dodaję olej i wodę i ponownie ubijam już na wolnych obrotach do połączenia składników.
Na sztywną pianę ubijam białka z pozostałą częścią cukru
i delikatnie łączę z masą żółtkową.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewam do ubitej masy jajecznej i ponownie delikatnie mieszam.
Kakaową masę przelewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskam masę serową, tworząc wzór kratki.

Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. i piekę około 30-35 minut.

Smacznego.


Zapraszam i polecam również:

  Kakaowe ciasto na maślance-
cudnie mięciutkie i wilgotne.
Sernik -
fantastycznie serowy.

Czekoladowa Lawa, Fondant -
rozkosz dla podniebienia.


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, dziękuję za odwiedziny.
      Ciacho trzeba spróbować, jest dobry czas by nadrobić te braki:-) Polecam serdecznie. Życzę dobrego dnia.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...