25 marca 2015

Czekobabeczki z nutelli


Babeczki, mufinki, jak zwał tak zwał, najważniejsze żeby smakowały. Te tutaj, są czekoladowe, z wykorzystaniem znanej chyba wszystkim dzieciakom Nutelli. W naszym domu zwykle jej nie kupujemy, ale że dostaliśmy ją w prezencie, to trzeba było zrobić z niej jakiś użytek i wyszły całkiem smaczne cudeńka. Jak można przeczytać na etykiecie Nutelli, to ów krem zawiera głównie tłuszcz, coś na kształt orzechów, cukier oraz parę innych składników, o których nie warto wiedzieć, ponieważ ich spożywanie nie wpływa dobrze na nasze zdrowie. No i wyszła mi antyreklama brązowego masła.
Z poniższej ilości stadników wyszły mi 4 babeczki. Myślę, że to wystarczająca ilość, jeśli nie przywidujemy gości, a tylko sami mamy chęć na małe co nieco.
Pierwotny przepis, który nieco zmodyfikowałam, znalazłam swego czasu w tzw. „Kropce”.

Zapraszam do spróbowania nutellowych babeczek. 

Składniki: 
(z podanych ilości wyszły 4 babeczki)

- 3 czubate łyżki Nutelli,
- 1 jajo rozmącone,
- 4 płaskie + 1 czubata łyżka mąki,
- 2-3 łyżeczki śmietany.
Zrobiłam 3 w papilotkach, na wynos:-)


Wykonanie:

1. Piekarnik nastawiam na 180 st C. 
2. Przygotowuję formę do babeczek/muffin (moja jest z tych nieprzywiera-
    jących), zwykle ciasto wykładam bezpośrednio do formy, choć bywa,
    że wykładam je dodatkowo papilotkami. 
3. Nutellę mieszam z jajkiem i śmietaną. 
4. Na koniec dodaję przesianą mąkę i jeszcze raz mieszam wszystkie składniki.
5. Masę wykładam do formy na babeczki i wstawiam do piekarnika na około
    13 minut (+/-)
Rozkwitające kwiaty Narcyza, w rytmie muzyki
Te kwiaty przy muzyce jakby tańczyły.
                        Smacznego.









Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

  1. czekoladowe mniaammm to coś co lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Izaa,
      Witaj w klubie miłośników czekolady:-)
      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...