7 stycznia 2019

Kakaowe ciasto na maślance - cudownie wilgotne.

Jak święta, to coś słodkiego dla podniebienia, zawsze mile widziane. Zatem upiekłam ciasto kakaowe, ale jakie… niesamowite! Cudownie wilgotne, lekkie, po prostu fantastyczne!
Delektujemy się nim od jakiegoś czasu i wciąż nas zachwyca.
Zachęcam do spróbowania. Wychodzi za każdym razem! Smakuje wybornie, myślę, że nie tylko smakosze kakaowych i czekoladowych ciast docenią walory tego wypieku. Zapraszam.


Składniki:
(u mnie blaszka o śr. 21 cm)
(składniki powinny mieć podobną temperaturę, nie licząc wody)
 
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka wanilii
1/4 łyżeczki soli

1 jajko
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki gorącej wody

Piekarnik nastawiam na 150 – 160 st. C, góra-dół bez termoobiegu.
Na dno blaszki daję papier do pieczenie, natłuszczam go i posypuję mąką.

Wykonanie:
1. Mieszam ze sobą mokre składniki, oprócz wody.
2. W drugim naczyniu mieszam wszystkie suche składniki i łączę z wymiesza-
    nymi mokrymi, do czasu uzyskania jednolitej masy.
3. Na koniec, po połączeniu się składników dodaję gorącą wodę i ponownie 
    mieszam do uzyskania jednolitej masy.
4. Masę wylewam na wyłożoną papierem i obsypaną mąką blaszkę, po czym 
   wstawiam do nagrzanego piekarnika (masa jest bardzo rzadka).
5. Piekę około 1 godziny na drugim poziomie licząc od dołu.




Ciasto jest cudnie delikatne w swej konsystencji, wilgotne
i niesamowicie ciemne, niemal czarne.
Tak ciemną barwę zawdzięcza poza oczywistym kakao, dodatek sody.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...