19 sierpnia 2016

Ogórki małosolne z estragonem

Ogórki małosolne w naszej rodzinie mają wzięcie. W zależności od upodobań są tacy, którzy twierdzą, że już na drugi dzień od przygotowania są najsmaczniejsze, inni jak np. ja wolą przynajmniej 2-3 dni poczekać.
To jak szybko można delektować się ogórkiem małosolnym zależy od wielu czynników np.: od wielkości ogórka, temperatury otoczenia, zalewy i... może nie wszyscy wiedzą, ale jeśli ogórek zostanie pozbawiony ogonka szybciej ulega procesowi kiszenia. Wiele czynników wpływa na szybkość „psucia” się ogórków:-)
 
chwilę po zalaniu


Ja, na nasze potrzeby robię w litrowym słoiku, tak aby mieć na bieżąco małosolne ogórki. Wyjmując ogórek ze słoika, każdorazowo w jego miejsce daję nowy, aby ukisił się w tej samej zalewie. Oczywiście nie należy przesadzać z długością wykorzystywania tej samej zalewy, ale spokojnie dwie tury można zrobić.
Samo przygotowywanie ogórków małosolnych nie jest niczym wybitnym, ale jak wiele przepisów tak i ten może się różnić drobiazgami, znaczy dodatkami.
 



Składniki:
- małe, zdrowe, nieuszkodzone ogórki dł. ok. 8 cm (tyle ile zmieści się do litrowego słoika)
- 1 kwiat kopru z łodygą
- kawałek korzenia chrzanu
- ok. 3 ząbki czosnku
- gałązka estragonu

- zalewa w proporcji 1:2 (tj. na każdy 1 litr wody daję 2 łyżki soli)

Przygotowanie:
1. Wodę z solą zagotowuję i odstawiam do ostygnięcia.
2. Ogórki myję.
3. Korzeń chrzanu myję i kroję na mniejsze kawałki.
4. Ząbki czosnku płuczę i obieram.
5. Na dno czystego, litrowego słoika kładę koper (robię coś na kształt gniazda), gałązkę estragonu, kawałki korzenia chrzanu i ząbki czosnku.
6. Na tak przygotowaną podstawę układam pionowo ogórki, jeden przy drugim, układam je ciasno.
7. Teraz zalewam ostudzoną zalewą tak, aby ogórki były w całość zalane.
8. Dla pewność obciążam, aby w czacie kiszenia ogórki nie wypłynęły (stawiam mniejszy słoik z wodą).

I … gotowe, tak jak pisałam, znam osoby, które już jednodniowe ogórki małosolne zajadają ze smakiem. Byle nie czekać za długo, bo zrobią się po prostu kiszone.

Smacznego.

4 komentarze:

  1. Ogórki małosolne są niby bardzo proste w wykonaniu, jednak nie zawsze wychodzą znakomite, jędrne i chrupiące. Bywa też, że ogórki są gorzkawe w smaku i nawet odcinanie końcówek niewiele pomaga. Ale to wciąż jedna z najlepszych, najprostszych i najbardziej tradycyjnych letnich przegryzek. Są tak popularne, że w każdym domu robi się je trochę inaczej, np. ja dodaję liście czarnej porzeczki, czasami też ziele angielskie i liść laurowy dla smaku. Na zakończenie sezonu ogórkowego z chęcią wypróbuję zalewę z tego przepisu z dodatkiem estragonu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z tym co napisałaś, też czasem daję liść porzeczki albo wiśni. Często na smak ogórków ma wpływ ich pochodzenie i sposób uprawy, a dokładnie mam na myśli to czy była stosowana chemia, a jeśli była to w jakich ilościach, w której fazie i takie tam. Pozdrawiam Cię i dziękuję za odwiedziny.

      Usuń
  2. Uwielbiam ogórki małosolne i kiszone :) Ostatnio zaczęłam je sama robić, polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W grudniu raczej nie zdarza mi się ich nastawiać, ale to kwestia miejsca zamieszkania:-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...