9 lipca 2017

Tarta śmietanowo mascarponowa z owocami. Zanokomita latem.


Znakomita, szybka i nader prosta w wykonaniu tarta śmietanowo-owocowa. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, wówczas kruche ciasto tarty zdąży przegryźć się z masą, a całość wydaje się lepiej smakować.
Ciasto prezentuje się znakomicie. Kontrast białej masy śmietanowo-serowej
z czerwonymi truskawkami z dodatkiem niemal czarnych borówek i jagód, daje bardzo miłe dla oka wrażenia estetyczne, nie sposób oprzeć się takim frykasom.  A jakie wrażenia smakowe? Taka truskawka w duecie z bitą śmietaną, toż to raj dla podniebienia.
Pierwotna wersja owej tarty nie jest moja, a Pana Marka Łebkowskiego
z książki "Szkoła gotowania"
(koła już nie wymyślimy:-(, jednak jak to zwykle u mnie bywa, przepis z upływem czasu ulegał delikatnym modyfikacjom.

 
Ciasto jest sprawdzone i zawsze wychodzi, zaś masę można zmieniać w miarę potrzeb, możliwości, czy upodobań:-)
Polecam pyszną tartę z masą śmietanowo-serową i sezonowymi owocami.

Składniki:
(na blaszkę do tarty o śr. 27-28 cm, moja jest z oddzielanym dnem)

Spód do tarty:
-200 g mąki
-100 g masła (zimne/z lodówki)
-60 g cukru pudru
-1 szt. jaja
-1 łyżka wody

Przygotowanie:
1. Mąkę wsypuję do szerokiego naczynia (u mnie to miska), dodaję do niej cukier puder i dokładnie mieszam.
2. Następnie dodaję jajko i wodę i mieszam widelcem, aż jajka z wodą wchłoną mąkę.
3. Potem dodaję posiekane zimne masło i wszystko szybko zagniatam, tak aby powstało jednolite ciasto. Czasem podsypuję mąką, ale maksymalnie 1-2 łyżki (płaskie).
4. Zagniecione ciasto formuję w kulę, zawijam w folię i wstawiam na około 1 godzinę do lodówki lub na krócej do zamrażalnika.
5. Włączam piekarnik i ustawiam na 200 st. C. Dno formy wykładam papierem do pieczenia.
6. Wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i wielkości nieco większej od średnicy blaszki, tak aby starczyło na boki tarty.
7. Rozwałkowane ciasto zawijam na wałek i przekładam na blaszkę. Wylepiam blaszkę włącznie z bokami. Na koniec nakłuwam ciasto widelcem na całej powierzchni.
8. Przed włożeniem do piekarnika na ciasto kładę papier do pieczenia, a na papier nieco mniejszą blaszkę do tarty lub obciążam np. suchymi nasionami fasoli.
9. Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st, ewentualnie jak nie jest jeszcze rozgrzany, to blaszkę
z ciastem do tego czasu odstawiam do lodówki.
10. Ciasto piekę 10 minut z obciążeniem na cieście. Po tym czasie zdejmuję blaszkę (obciążenie) i piekę jeszcze około 7 minut w tej samej temperaturze. Ciasto ma się delikatnie zarumienić.



Masa:
-250 g serka mascarpone
-ok. 250 ml śmietanki 30 %
-1 łyżka cukru waniliowego (1 opakowanie 16g)
-1 łyżeczka (z lekkim czubkiem) śmietan-fiks

+ owoce: truskawki, borówki, jagody, maliny (co kto lubi).
Nam najbardziej smakuje z truskawkami ewentualnie z odrobiną borówek, bądź jagód:-)



Przygotowanie:
1. Serek mascarpone mieszam z cukrem waniliowym, dodaję śmietanę ubitą ze śmietan-fiksem i całość delikatnie jeszcze mieszam.
2. Masę przekładam na wystudzone (zimne) ciasto. Wyrównuję i całość wstawiam do lodówki na kilka godzin. Zwykle robię to wieczorem i tarta całą noc leżakuje w lodówce.
3. Umyte i obrane owoce (truskawki pokrojone w plasterki, czy w ćwiartki) układam na masie śmietanowej około godzinę przed podaniem - szczególnie ważne dla truskawek, które im dłużej leżą pokrojone na cieście tym więcej tracą na wyglądzie.

Gotowe!
Życzę smacznego!
Siedemnasta Truskawka










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...