17 lutego 2014

"Francuskie" faworki ;-)

 
Francuskie ciasto jest rewelacyjne, zarówno pasuje w wersji na słodko jak i na wytrawnie, z farszem lub bez. Jako danie główne, czy jako dodatek, zawsze smakuje wybornie:-)

Kilka dni temu postanowiła, zrobić małą wariację na temat faworków, czy chrustów, pod różną nazwą można spotkać ten smakołyk:-), właśnie z udziałem ciasta francuskiego:-)

Oto co mi z tego wyszło:-)
Zaś klasyczne faworki, chrusty są tutaj.


Zapraszam na pseudo faworki z ciasta francuskiego:-)
Póki co jeszcze nie odważyłam się sama zrobić ciasta francuskiego, więc korzystam z gotowego.

Faworki / chrusty w nieco odmienionej wersji:-)

Składniki:
- ciasto francuskie (u mnie gotowe)
- cukier (zwykły lub puder)
- 1 jajo rozmącone


Przygotowanie:
1. Nastawiam piekarnik na 200 st. (zgodnie z sugestią
   producenta na opakowaniu od ciasta).
2. Na rozwinięte ciasto francuskie rozsypuję równomiernie
    cukier.
3. Wałkiem lekko wgniatam cukier w ciasto.
4. Wycinam z ciasta paski szerokości +/- 3 cm, długości
   +/- 10 cm (tu akurat robię to na tzw. oko:-).
5. Każdy taki pasek przecinam tak, aby na końcach
   każdego z nich zostawał kawałek nierozciętego ciasta,
   czyli wszystko robię jak w znanych nam dobrze
   faworkach:-)
6. Każdy taki pasek przewijam jednym końcem przez środek
    i odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia:-)
7. Jak już mam całą blachę wypełnioną ciastem, smaruję je
    rozmąconym jajkiem, wkładam do nagrzanego piekarka
    i pieką około 10-15, do zrumienienia.

I gotowe:-) Ciasteczka są bardzo kruche, jak na ciasto francuskie przystało, ale i przecież chrusty są bardzo kruche. U nas już nie pudrowałam, ale wcale nie jest powiedziane, że nie można pudrować:-)

Smacznego.

10 komentarzy:

  1. genialny pomysł! a jak ślicznie wyglądają, mam op. w lodówce może wieczorem takie upiekę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię Ania-gotuje:-)
      A ta prosty można by rzecz:-)
      Pozdrawiam Cię, dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie:-)

      Usuń
  2. To nie są faworki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poniekąd:-), dlatego napisałam ze to są raczej pseudo faworki, choć równie kruche i smaczne:-)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Super pomysł, ciekawie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię u mnie Kulinarna148:-)

      Usuń
  4. Świetny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Marto:-)
      Lubię je, daje wiele możliwości, aż chce się kombinować, co by tu jeszcze z nim zrobić:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...