11 sierpnia 2014

Biało-czerwona sałatka

Dziś talerz w barwach narodowych:-) Choć danie raczej nie wywodzi się z naszej kuchni, to połączenie sera z pomidorem nie jest u nas żadną nowością:-) Nie wiem jak inni, ale ja z moją siostrą, gdy byłyśmy dzieciakami, często, szczególnie latem zajadałyśmy się kanapkami z pomidorem i serem właśnie:-) No tak, ale odkąd poznałam ser mozzarella, zresztą właśnie u mojej siostry zjadłam go pierwszy raz, to teraz jak tylko jest możliwość to najchętniej jem właśnie z tym serem pomidory i tak podane:-)
Mozzarellę lubię nie tylko w tej wersji, jest świetna do różnego typu zapiekanek, lasagne (hmmm, w sumie to też rodzaj zapiekanki:-), czy na pizze, można też zrobić smażony ser w panierce, ale wszystko po kolei.

Tym razem Caprese, bo tak nazywa się ta sałatka. Nazwę poznałam  dużo po tym jak moje podniebienie poznało smak połączenia mozzarelli z pomidorem, oliwą i bazylią:-). Jeśli jest jeszcze ktoś kto nie próbował, to koniecznie powinien to nadrobić!

Polecam np. na sobotnie śniadanie.

Sałatka Caprese

Składniki:
- 1 większy pomidor
- 1 kulka sera mozzarella
- oliwa
- bazylia
- sól, pieprz (według uznania)




 
Przygotowanie:

1. Ser odcedzam z zalewy i kroję na plastry grubości ok. 0,5 cm (zwykle udaje mi się pokroić na około 10 plastrów, choć ten pierwszy i ostatni to takie mizerotki).
2. Pomidora myję, kroję na plastry podobnej grubości co ser.
3. Plastry sera i pomidora układam na talerzu na przemian, tak żeby na siebie lekko nachodziły.
4. Ułożone pomidory i ser delikatnie, ale w miarę równomiernie polewam oliwą, posypuję bazylią i doprawiam solą, pieprzem.
Choć raczej sól i pieprz stawiam na stół tak, aby każdy według uznania sam sobie mógł doprawić, bądź nie i delektował się cudownym smakiem pomidora z mozzarellą i oliwą.
Do całości podaję chwilę wcześniej zrobione grzanki. Smakowitości!

Smacznego!!

Lato w pełni!
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniSałatka zamiast kanapki!Warzywa psiankowate 2014


12 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kingo Łucjo:-)
      Wiem, że to nic wielkiego, ale ja naprawdę bardzo lubię to połączenie, co ja mówię my lubimy, czyli wszyscy w naszym domu:-)
      Pozdrawiam Cię

      Usuń
  2. Pychotka, ja robię ją często dla mojego męża, który jest jej wielkim fanem. Dodaję jeszcze tylko nieco octu balsamicznego. Witam w akcji psiankowatej i zapraszam do dodawania kolejnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Mopswkuchni:-) o tak połączenie smaków jest super, u nas czy ja czy mąż zawsze chętnie ją zjadamy. To jest jedno z tych dań, które w naszym domu każdy chętnie robi:-)
      Co do psiankowatych, to jak tylko czas mi pozwoli postaram się jeszcze coś dołączyć:-)
      Pozdrawiam, dziękuję za odwiedziny, pozostawiony ślad i zapraszam jeszcze:-)

      Usuń
  3. Też robię taka sałatkę tylko, że bez bazylii ! Pyszna !! Pozdrawiam gorąco i zapraszam na mojego bloga, który dopiero powstaje :) http://ciasteczkowa-w-kuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Ciasteczkowa Moniko,
      Podejrzewam, że wiele osób ma swoja własną wersja tej sałatki, choć trudno to nazwać sałatką tak właściwie, ale zdaje się Włosi tak ją nazywają:-)
      Odwiedziłam, zakosztowała twoje ciacha:-) też czasem takowe robię. Życzę powodzenia w pisaniu i do zobaczenia w kolejnych odsłonach blogowego pisania;-)

      Usuń
  4. Bardzo lubię tę sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Natalio. My też, takie proste a takie smaczne:-)
      Pozdrawiam Cię i dziękuję za pozostawiony ślad i odwiedziny:-) Zapraszam częściej:-)

      Usuń
  5. Jedna z moich ulubionych przystawek! Polecam z dodatkiem pesto, rewelacja! :)
    Zapraszam do siebie: http://mw-inspiracje.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj sweethaven:-) Widzę, że jest całkiem sporo miłośników mozzarelli z pomidorem. Super:-) i tak jak się można było spodziewać, każdy ma swoja ulubioną wersję.
      Dziękuję za zaproszenie, jeszcze dziś wpadnę do Ciebie;-)
      Pozdrawiam Cię, dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie:-)

      Usuń
  6. Sałatka jest przepyszna, ale pod warunkiem że bazylia jest świeża,w listkach.Oliwa koniecznie z oliwek,tłoczona na zimno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Małgorzato,
      Oczyścicie, jak ktoś lubi świeżą bazylię to z cała pewnością takiej właśnie powinien używać:-)
      Pozdrawiam i dziękuję za pozostawiony ślad, odwiedziny i zapraszam częściej:-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...