29 marca 2014

Półfrancuskie ciastka


Ciasteczka pierwszy raz poznałam będąc w szkole podstawowej (baaardzo odległe czasy), gdy to na zajęcia ZPT, tak ten przedmiot chyba się wówczas nazywał, przyszła inna osoba na zastępstwo i przez jakiś czas prowadziła zajęcia, choć normalnie mieliśmy z nią j. Polski. Ciacha jakie z nią zrobiłyśmy był pyszne, lecz niestety nie wszystkie przepisy zachowały mi się:-(
Przepis na Półfrancuskie ciastka na szczęście uchował się, za sprawą mojej mamy, która przez jakiś czas robiła je nam. Z nieznanych powodów, na długi czas przestały być robione, by po latach ów przepis był przeze mnie odkopany, przy okazji przeprowadzki i ponownie zaczął cieszyć nasze podniebienia:-)
Zapraszam na pyszne Półfrancuskie Ciasteczka. Jest w nich wyjątkowo mało cukru (rzec by można, niemal bez cukru), a mimo to są znakomite i wystarczająco słodkie. W sam raz na deser, na podwieczorek do kawy, herbaty, na małe co nieco do pracy, ot kiedy tylko najdzie nas chęć:-)
 
Pół francuskie ciasteczka

Składniki: 
(proporcje składników 1:1:1) 
– 200 g masła (twarde) 
– 200 g białego sera 
– 200 g mąki 
– ulubione powidła u nas to śliwkowe, czasem dodaję jabłka
  posypane cynamonem, czy też mieszam jabłka z powidłami.

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki szybko ze sobą połączę, do uzyskania jednolitego
    ciasta.
2. Gotowe ciasto wstawiam na około 3 godziny do lodówki.
3. Piekarnik ustawiam na 180 stopni.
4. Po schłodzeniu ciasta, biorę po kawałku, rozwałkowuję i kroję na
    kwadraty o boku ok. 10 cm lub wykrawam koła.
5. Na każdy kwadrat/koło kładę powidła i łączę ze sobą wszystkie cztery rogi
    na środku. Jak widać na zdjęciu.
6. Gotowe ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
    i wstawiam do rozgrzanego piekarnika.
7. Piekę ok 30-35 minut.
8. Po upieczeniu i ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.

Gotowe, można się delektować:-)

Ciastka są naprawdę rewelacyjne.
Można je piec bez nadzienia i jako kruche ciasteczka też są smaczne.














Smacznego.

4 komentarze:

  1. ciatseczka wyglądaja przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię u mnie Gabrielo.
      I tak właśnie smakują:-)
      Dziękuję za odwiedziny i postawiony ślad:-) Pozdrawiam Cię

      Usuń
  2. Robię bardzo podobne ;) dlatego wiem, że są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Chrapko:-)
      o tak pyszne bardzo:-)
      Pozdrawiam Cię Chrapko i dziękuję za odwiedziny, miło że udało Ci się znaleźć chwilkę:-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...