5 stycznia 2014

Deser z serkiem mascarpone - pyszności.

Deser niewymagający pieczenia, do tego jest pyszny. To oczywiście moja opinia. Są osoby, które uwielbiają ten deser jak ja, ale znam takich, którzy nie przepadają za nim. Tiramisu trzeba spróbować i samemu udzielić sobie odpowiedzi, w której grupie się znajdujemy.
Dla mnie to rozkosz dla podniebienia. Już nie pamiętam kiedy pierwszy raz go spróbowałam, ale od tamtego czasu jest częstym gościem w naszym domu.
Jest sporo wersji, a nawet wariacji na temat tiramisu. Póki co myślę, że ja znalazłam swoją wersję, którą czasem modyfikuję w zależności od nastroju, ale oczywiście niezmienny pozostaje serek mascarpone i biszkopty:-)

Zapraszam na pyszny deser Tiramisu, który swego czasu podrzuciła mi kuzynka:-) 

Składniki:

- 3 jaja (oddzielone żółtka od białek)
- 3 płaskie łyżki cukru
- 250 g biszkoptów suchych
- 250 g serka mascarpone
- ¼ szkl. likieru marsala (jajeczny albo inny likier jajeczny)
  albo amaretto
- 1 szkl. mocnej kawy
- kakao w proszku


Przygotowanie:


1. Parzę kawę, studzę i dodaję do niej likier. Najlepiej żeby to był na tyle szeroki pojemnik, aby łatwo zanurzało i wyjmowało się biszkopty.
2. Jaja dobrze jest sparzyć na początek.
3. Do miski daję cukier z żółtkami jaj i mieszam w gorącej kąpieli wodnej, do uzyskania jednolitej masy.
4. Dodaję ser mascarpone i wszystko razem mieszam, najlepiej w zimnej kąpieli wodnej.
5. Czasem również do masy serowej daję odrobinę likieru.
6. W drugiej misie ubijam białka na sztywno, tak żeby piana była jak śnieg.
7. Ubite białka przekładam do masy serowej i dobrze mieszam.
8. Do pucharków zaczynam dawać kolejno:
    biszkopty zanurzone w zimnej kawie,
    na nie kładę warstwę masy serowej i ją rozsmarowuję,
    na nią ponownie biszkopty zanurzone w kawie,
    po czym druga warstwa masy, którą równo rozsmarowuję.
9. Tak przygotowany deser kładę na kilka godzin do lodówki.
10. Przed podaniem posypuję całość kakao przez sitko.

Moja uwaga: w zależności od pucharków, czasem jako pierwszą warstwę daję odrobinę masy serowej i dalej postępuję jw.
Jeśli chcemy zrobić tiramisu w formie ciasta do krojenie na dowolne kawałki, to zawsze pierwszą warstwą są biszkopty, oczywiście zanurzone w kawie.
Można zrezygnować z białek, i dać np. ok. 100 g śmietany 30% ubitej.



Smacznego.



8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ooo, tak:-)
      Witam Cię i pozdrawiam Marto!:-)

      Usuń
  2. Super przepis ;-) Uwielbiam Tiramisu :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Alicjo:-)
      My też baaaardzo chętnie zjadamy Tiramisu:-)
      Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za odwiedziny

      Usuń
  3. To jeden z najlepszych deserów! Mam na niego... chrapkę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Cię Kuchnio Biegacza:-)
      Mam te same odczucia, choć znam takich co nie przepadają za tymi pysznościami.
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. :D Witam Cię Młoda mama gotuje,
      Ooo, witam w klubie:-)
      Miło, że znalazłaś czas na odwiedzenie mnie, Dziękuję i pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...