20 stycznia 2014

Serowe łakocie

budowanie smacznej piramidy z oponek:-)

W naszym domu oponki robione są w zasadzie tylko w karnawale:-), tak jak faworki (takie lub takie). Tak było w moim domu rodzinnym i tak teraz jest u mnie. Tak więc przepis ten mam z "kuferka" domowych przepisów mojej mamy:-)
Oponki te są z serem, i są pyszne. Obowiązkowo trzeba je zrobić i oczywiście zjeść, jeszcze lepiej zjeść je w miłym towarzystwie. Polecam!
A dlaczego w karnawale, może dlatego, że to taki czas zabaw:-) 
Zapraszam na oponki serowe, smakowity dodatek do herbaty czy kawy:-)

no i zaczęło się - pyszne konsumowanie


budowa piramidy trwa, w towarzystwie z kulkami


wycięte oponki smażone w b. gorącym tłuszczu 



















Oponki serowe

Składniki:

- ½ kg sera białego chudego,
- ½ kg mąki + ½ łyżeczki sody,
- ½ kostki margaryny,
- ½ szklanki cukier,
- 4 jaja,
- cukier puder,
- olej do głębokiego smażenia (ewentualnie smalec),
przyda się ręcznik papierowy.
Góra oponek gotowa do zjedzenia - znika migiem.

Wykonanie:

1. Zagniatam razem ser, mąkę z sodą, margarynę, cukier
    i jaja.
2. Po wyrobieniu ciasta rozwałkowuję jego kawałek na
    grubość około 1 cm.
3. Z tak rozwałkowanego ciasta wycinam koła (formą:
    większą i mniejszą, u mnie są to kieliszki).
4. Tak utworzone oponki i środki z oponek (te kulki) 
   smażę na bardzo mocno rozgrzanym oleju / smalcu,
   do uzyskania złotego koloru.
5. Po usmażeniu, kładę na ręcznik papierowy, aby nadmiar
   tłuszczu ściekł i odstawiam na talerz.
6. Pudruję cukrem pudrem każdą nowo usmażoną porcję. 
   Wszystkie oponki oprószane cukrem pudrem są gotowe do podania i... pałaszowania.:-)

Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Witam,
    Mam jedno pytanie - czy można pominąć sodę, bo ja nie używam takich wynalazków :) proszku do pieczenia czy innej vegety oczywiście też nie :)
    Pozdrawiam
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Basiu,
      Kiedyś zapomniało mi się dodać sody, i tak właściwie nikt tego nie zauważył żeby coś było nie tak, więc wnioskuję z tego, że jak nie dodasz tego "wynalazku" jak to nazywasz, też będzie OK. Stosunkowo duża ilość jaj sprawia że mimo wszystko ciasto podrośnie:-)
      Pozdrawiam i życzę udanych oponek

      Usuń
  2. Ja zawsze do 4 - 5 jajek + 0,5kg sera twarogu +0,5 małej łyżeczki proszku do pieczenia dodawałam tyle mąki żeby ciasto nie było ani za wolne ani za twarde.Jeżeli ser był za suchy to dodawałam 2 łyżki śmietanki. Szybko znikają z talerza, jeżeli nie to są miękkie kilka dni.
    Pozdrawia Marynia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Marynia,
      A margaryny / masła nie dajesz? rzeczywiście znikają szybko.
      Pozdrawiam i życzę udanego weekendu:-)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Witam Cie Suga&salt. Witaj w gronie łasuchów:-)
      Pozdrawiam i zapraszam częściej:-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...