20 stycznia 2014

Serowe łakocie, czyli oponki


W naszym domu oponki robione są w zasadzie tylko w karnawale:-), tak jak faworki (takie lub takie). Tak było w moim domu rodzinnym i tak teraz jest u mnie. Tak więc przepis ten mam z "kuferka" domowych przepisów mojej mamy:-)
Oponki te są z serem i są pyszne. Obowiązkowo trzeba je zrobić i oczywiście zjeść, jeszcze lepiej zjeść je w miłym towarzystwie. Polecam!
A dlaczego w karnawale, może dlatego, że to taki czas zabaw:-) 
Zapraszam na oponki serowe, smakowity dodatek do herbaty czy kawy:-)





Oponki serowe

Składniki:
- ½ kg sera białego chudego,
- ½ kg mąki + ½ łyżeczki sody,
- ½ kostki margaryny (ten tłuszcz można sobie odpuścić),
- ½ szklanki cukier,
- 4 jaja,
- cukier puder,
- olej do głębokiego smażenia (ewentualnie smalec),
  przyda się ręcznik papierowy.

Wykonanie:
1. Zagniatam razem ser, mąkę z sodą, margarynę, cukier i jaja.
2. Po wyrobieniu, ciasto rozwałkowuję na grubość około 1 cm.
3. Wycinam koła (większą i mniejszą, np. kieliszkami).
4. Powycinane ciasto, smażę na mocno rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru.
5. Usmażone, kładę na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz
i układam na talerz.
6. Pudruję cukrem każdą nowo usmażoną, odsączoną z tłuszczu porcję. 
I... gotowe, można pałaszować.:-)
Smacznego.
p.s. Oponki prezentowana na zdjęciach są z ciasta bez margaryny.

Z karnawałowych pyszności polecam również: 
Faworki, chrust, różne można spotkać nazwy,
są chrupiące, delikatne, smaczne!:-)




8 komentarzy:

  1. Witam,
    Mam jedno pytanie - czy można pominąć sodę, bo ja nie używam takich wynalazków :) proszku do pieczenia czy innej vegety oczywiście też nie :)
    Pozdrawiam
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Basiu,
      Kiedyś zapomniało mi się dodać sody, i tak właściwie nikt tego nie zauważył żeby coś było nie tak, więc wnioskuję z tego, że jak nie dodasz tego "wynalazku" jak to nazywasz, też będzie OK. Stosunkowo duża ilość jaj sprawia że mimo wszystko ciasto podrośnie:-)
      Pozdrawiam i życzę udanych oponek

      Usuń
  2. Ja zawsze do 4 - 5 jajek + 0,5kg sera twarogu +0,5 małej łyżeczki proszku do pieczenia dodawałam tyle mąki żeby ciasto nie było ani za wolne ani za twarde.Jeżeli ser był za suchy to dodawałam 2 łyżki śmietanki. Szybko znikają z talerza, jeżeli nie to są miękkie kilka dni.
    Pozdrawia Marynia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Marynia,
      A margaryny / masła nie dajesz? rzeczywiście znikają szybko.
      Pozdrawiam i życzę udanego weekendu:-)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Witam Cie Suga&salt. Witaj w gronie łasuchów:-)
      Pozdrawiam i zapraszam częściej:-)

      Usuń
  4. Czy ser musi być chudy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Nie musi, ja zwykle daję chudy, ale można dać jaki się ma :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...