16 lipca 2013

Ensalada de lechuga "=" Sałatka a’la Cezar

Sałatka a’la Cezar, to wersja sałatki od mojej siostry, u której się nią objadam. Hiszpańska nazwa - to właśnie jej propozycja, w jej przypadku to zrozumiałe:-)
Sałatka jest podobna do sałatki cezar, tyle że składniki są bardziej dostępne i tańsze, stąd w nazwie a’la.
Taki posiłek w ciągu dnia jest w sam raz dla każdego, a że nie ma tu mięsa jest więc też dobrym rozwiązaniem dla tych co nie są mięsożerni.
To niezwykle prosta, szybka, smaczna sałatka, a przy tym wszystkim tania!

Sałatka Cezar  (a'la:-)
Składniki:
-1 główka sałaty masłowej,
-2 pomidory,
-4 - 6 plasterków żółtego sera,
      sos: 
-2 czubate łyżki gęstego jogurtu lub śmietany 8%-12%,
-1 czubata łyżka majonezu,
-mieszanka sos sałatkowy np. aromatyczno- ogrodowo - ziołowy lub koperkowo- ziołowy,)
(zamiast mieszanki, dodaję 1-2 łyżki ulubionej musztardy, dla wyostrzenia smaku)
       dodatki: 
-1/2 paczki grzanek w kostkach (tj. około 75 g).

Przygotowanie:
Sałatę i pomidory myję.
Sałatę rwę na mniejsze kawałki.
Pomidora kroję w kostkę o boku +/- 1,5 cm, ser rwę na mniejsze cząstki i wszystko dodaję do sałaty.
Jogurt lub śmietanę mieszam z majonezem, po czym dodaję gotową mieszankę ziołową do sosów (lub dodaję 1-2 łyżeczki musztardy) i mieszam sos na jednolitą konsystencję.
Przygotowany sos jogurtowy przekładam do sałaty z pomidorami i serem, dodaję kostki grzanek i wszytko razem mieszam. Gotowe:-)

Gotową sałatkę można podawać z grzankami z masłem czosnkowym.
Idealna na grilla, jako dodatek do mięs.

UWAGA! Sałatkę najlepiej przyrządzić w dniu jej podania a najlepiej tuż przed podaniem. Zrobiona za wcześnie, traci na smaku. Grzanki za bardzo nasiąkają sosem, a sałata może zrobić się gorzka!

Smacznego :-)

Polecam również, są fantastyczne:
Sałatka z ananasem,
selerem z zalewy iii
Chrupiąca sałatka,
z migdałami iii
Sałatka grecka po mojemu:-)
   
 










Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

4 komentarze:

  1. Bardzo lubi takie letnie, lekkie sałatki :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) doskonale to rozumiem:-)
      Pozdrawiam Cię Natko:-)

      Usuń
  2. Ale z Ciebie kucharka, ze propnujesz gotowca w psotaci mieszanki do sosu saltkowego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam nieznajoma / nieznajomy, a gdzie jest napisane, że ja kucharką jestem? Rozumiem, że w Twojej kuchni zupełnie nie korzystasz z takich i innych "wynalazków" i prawidłowo, ja sporadycznie korzystam, ale czasem..., jednak nie rezygnuję zupełnie ze wszystkich, proszek do pieczenia, czy sodę też czasem znajdziesz tutaj. Za to kostki rosołowej czy oś w tym stylu już nie.
      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...