Profil, a nawet wnętrze pysznie serowego sernika. Pycha! |
Ilekroć mama go robiła i robi na jakąś uroczystość czy to domową czy do pracy, za każdym razem przybywa kolejnych miłośników tego wyśmienitego ciasta. Co jak sądzę objawia się między innymi, prośbą o podanie przepisu na nasz sernik:-)
Jest cudownie serowy, idealnie słodki, wilgotny, jak to się mówi "niebo w gębie".
Jest cudownie serowy, idealnie słodki, wilgotny, jak to się mówi "niebo w gębie".
Polecam spróbować sernika, który jest tak smaczny, że słowami nie da się tego opisać, trzeba go spróbować.
Pasuje na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, urodziny czy imieniny, jak również chętnie delektujemy się nim bez szczególnej okazji:-)
Zapraszam na:
Sernik - niebo w gębie
Składniki na ciasto:
Pasuje na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, urodziny czy imieniny, jak również chętnie delektujemy się nim bez szczególnej okazji:-)
Zapraszam na:
Sernik - niebo w gębie
Składniki na ciasto:
(u nas robimy z połowy składników, czyli tylko na spód)
(ja piekłam w tortownicy o śr. 30 cm)
- ½ kg mąki
(ja piekłam w tortownicy o śr. 30 cm)
- ½ kg mąki
- 1
kostka masła (lub margaryny)
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1
szkl. cukru
- 3
łyżki kakao
- 3
łyżki kwaśnej śmietany (lub 2 żółtka a białka ubić z
pozostałymi białkami i dodać do masy serowej)
Nigdy sobie nie żałujemy tych sernikowych delicji:-) |
Składniki
na masę serową:
(ja robię z nieco większej ilości, stąd dodatkowe info w nawiasach)
- 5 jaj (osobno żółta i białka, z białek ubiłam pianę) (daję 7-8 jaj)
(ja robię z nieco większej ilości, stąd dodatkowe info w nawiasach)
- 5 jaj (osobno żółta i białka, z białek ubiłam pianę) (daję 7-8 jaj)
- 1,5
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej (daję 2,5 - 3)
- 1 kg sera śmietankowego niekwaśnego (daję 1,5kg)
- 2 szkl. cukru niepełne (daję niepełne 3 szkl.)
- kilka kropel aromat (super pasuje śmietanowy)
- 1 kostka masło (daję 1,5)
Wykonanie:
1. Składniki na ciasto łączę i zagniatam na jednolite ciasto, ja robię z połowy składników, ale jeśli ma być ciasto
- 1 kg sera śmietankowego niekwaśnego (daję 1,5kg)
- 2 szkl. cukru niepełne (daję niepełne 3 szkl.)
- kilka kropel aromat (super pasuje śmietanowy)
- 1 kostka masło (daję 1,5)
Wykonanie:
1. Składniki na ciasto łączę i zagniatam na jednolite ciasto, ja robię z połowy składników, ale jeśli ma być ciasto
również na górze sernika, to zagniatam ciasto z 1/2kg mąki, i tak wyrobione ciasto dzielę na połowę.
2. Wyrobione ciasto daję do zamrażalnika, żeby się zamroziło.
3. Jeśli ser
nie jest zmielony, przekręcam przez maszynkę.
4. Masło ucieram w makutrze, dodaję
cukier, żółtka i dalej ucieram.
5. Stopniowo dodaję ser, mąkę ziemniaczaną i aromat.
5. Stopniowo dodaję ser, mąkę ziemniaczaną i aromat.
6. Na końcu dodaję ubite na sztywną pianę
białka i mieszam.
7. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
formy (lub prodiża), można formę wyłożyć papierom do
pieczenia, zetrzeć na jarzynowej tarce połowę zamrożonego ciasta.
pieczenia, zetrzeć na jarzynowej tarce połowę zamrożonego ciasta.
8. Na tak starte ciasto wykładam serową masę, a jeśli ciasto zrobię również na górę, to teraz na
wierzch
ścieram drugą część zmrożonego ciasta.
ścieram drugą część zmrożonego ciasta.
9. Piekę w temp. ok. 180 st. C, przez ok. 60
minut (w prodiżu nieco dłużej), dla pewności sprawdzam
patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Jeśli robię sernik z miejszej ilości masy serowej to piekę nieco krócej, czyli ok. 40 minut, to też zależy jak duża będzie forma, w której będzie pieczony sernik. Zwykle jednak zwiększam ilość składników, tyle jest łasuchów:-)
patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Jeśli robię sernik z miejszej ilości masy serowej to piekę nieco krócej, czyli ok. 40 minut, to też zależy jak duża będzie forma, w której będzie pieczony sernik. Zwykle jednak zwiększam ilość składników, tyle jest łasuchów:-)
Po upieczeniu, jeśli nie dawałam ciasta na górę, polewam polewę czekoladową i dekoruję w zależności od okoliczności:-)
Smacznego.
Serniczek na czekoladowym cieście - mój ulubiony. I ta gwiazda prezentuje się pięknie : ) U mnie wkrótce też się pojawi, ale w nieco innej wersji.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Witaj Natt, chętnie spróbuję Twojej wersji:-)
Usuńpozdrawiam Cię!
Znam ten rodzaj sernika - zawsze, gdy jest w kawiarni, zamawiam go do kawy :D Sama się jeszcze nie odważyłam wypróbować, ale może nadejdzie taki czas i wtedy zerknę do Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Witam Cię Chrapko:-)
UsuńZapraszam zatem i życzę odwagi, na pewno będzie dobry:-)
Pozdrawiam Cię
Uwielbiam sernik, więc chętnie wypróbuje twój przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam również http://szybkakuchnia.blog.onet.pl/2014/01/11/sernik-z-rosa/
Witaj Sylwio!
UsuńSpróbuj, spróbuj koniecznie.
Twoja propozycja sernika wygląd smakowicie, a że znam ten sernik, to wiem ze również pyszny jest!!
Pozdrawiam Cię
http://amatoraslodkapora.blogspot.com/ ZAPRASZAM :)
OdpowiedzUsuńna pół kg sera kostka masła? to tragedia a nie ciasto!
OdpowiedzUsuńhmm, a gdzie tu jest napisane że pół kilo sera? przepisy jest na 1 kg sera, zaś jak ja robię jest podane w nawiasach, i tam jest 1,5 kg sera na odpowiednio większa ilość masła. Skąd Ci się wzięła taka ilość sera?
UsuńMarga : Bo do większej blachy potrzeba więcej sera :)
UsuńWitam,
UsuńZgadzam się, trzeba więcej sera, dlatego jest więcej. Pozdrawiam poświątecznie.
Dziś będę robić :) wierze że bedzie pychotka :) uwielbiam z ciemnym ciastem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj Nieznajoma/Nieznajomy.
UsuńI jak sernik, smaczny jest prawda:-)
Pozdrawiam
Witam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPoproszę o podpowiedź, jaki ser kupić najlepiej? Taki 3-krotnie mielony np. z biedronki mógłby być? Zawsze mam z tym problem..
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
Witaj Nieznajoma / Nieznajomy:-) Ja używam sera śmietankowego, na opakowaniu jest napisane, że to spółdzielnia mleczarska Rawicz, pakowane są po 250 g. Z tych wszystkich wynalazków ten jest najlepszy. Najważniejsze żeby to był sam ser, trzeba uważać kupując te w wiaderkach, bo często mają jeszcze jakieś dodatki:-(
UsuńPozdrawiam i dziękuję za odwiedziny:-)