21 lipca 2014

Wiśniowa tarta inaczej - rewelacja.



Tarta z wiśniami inaczej


Mimo, że ciasto zdaje się być bardzo słodkie - zawiera dość dużo cukru - i jest z tych tłustych, to jednak namawiam do jego zrobienia choćby tylko raz i spróbowania. Połączenie smaków jest znakomite :-) Od kiedy pierwszy raz jadłam to ciasto u mojej kuzynki, robię je w każdym sezonie wiśniowym, aby delektować się słodyczą połączoną z kwaśnymi wiśniami – cudowny smak!
Ja to ciasto nazywam pseudo tartą:-) Nie jest kruche jak tarta, którą znamy, jednak trochę wygląda jak ona. Z racji sporej ilości tłuszczu i cukru ciacho jest baaardzo wilgotne i coś jakby karmelowe. Myślę, że każdy po spróbowaniu będzie miał swoje własne skojarzenia i doceni smak tego ciasta z wiśniami.





Pyszne ciasto z wiśniami, czyli wiśniowa pseudo tarta!
Zdjęcie trochę marne, ale ciacho pyszności.

Składniki:
- 250 g cukru
- 250 g mąki + 16 g proszku do pieczenia (wymieszane)
- 250 g masła
- 4 żółtka
- ok. 1/2 kg wiśni (bądź inne kwaśne owoce) 


A z białek można zrobić cudny i smaczny deser/tort przykład tutaj.

Przygotowanie:
1.
Piekarnik rozgrzewam do 160-180 st C.
2.
Wszystkie składniki poza wiśniami łączę ze sobą na jednolitą masę.
3.
Ciasto przekładam na blaszkę (u mnie jest to tortownica o śr. 26 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównuję lekko / ugniatam. To nie może być niskie typowo do tarty naczynie, bo ciasto może "wyjść" z niego.
4.
Na wyłożone ciasto wykładam wydrylowane wiśnie.
5.
i wkładam do piekarnika na około 40 minut.



Rewelacyjne ciacho z wiśniami,
które trzeba spróbować. Polecam
Po ostygnięciu ciasto jest gotowe do jedzenia.


Ciacho jest z tych tłustych, jak już pisałam i słodkich, dlatego takie kluczowe znaczenie mają kwaśne owoce.

Niestety zdjęcia nie są tak dobra jak ciach na nich :-(

Smacznego:-)




Lato w pełni!W wiśniowym sadzie 2014

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Witaj Gin:-) Ciacho jest super, zapewniam:-)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Akurat mam wiśnie w zamrażarce, więc może....
    Zapraszam do siebie przy okazji :)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Nataleczko,
      O tak, na pewno będzie smaczne ciacho:-)
      Dziękuję za zaproszenie. Super prezentuje się Twoja strona, jestem pod wrażeniem, zarówno estetycznym, ale przede wszystkim kulinarnym! Moja wypada marnie:-(. Mam jeszcze nad czym pracować:-)
      Pozdrawiam Cię wakacyjnie, dziękuję za pozostawiony ślad i zapraszam jeszcze:-)

      Usuń
  3. Właśnie je robię :) niech mi Pani życzy powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że grudniowa wersja była równie udana jak ta w sezonie wiśniowym:-)
      Pozdrawiam i dziękuję za pozostawiony ślad!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...