22 grudnia 2013

Sernik idealnie wilgotny, śmietankowy, serowy, odpowiednio słodki, po prostu - pyszności!!

Profil, a nawet wnętrze pysznie serowego sernika. Pycha!
Sernik ten w naszym domu jest od lat, a w każdym razie od tak dawna, że już nie pamiętam kiedy pierwszy raz pojawił się w naszym domu, a dokładniej to w domu moich rodziców:-), dlatego ów sernik obowiązkowo znalazł swoje miejsce w moim kulinarnym e-zeszycie.
Ilekroć mama go robiła i robi na jakąś uroczystość czy to domową czy do pracy, za każdym razem przybywa kolejnych miłośników tego wyśmienitego ciasta. Co jak sądzę objawia się między innymi, prośbą o podanie przepisu na nasz sernik:-)
Jest cudownie serowy, idealnie słodki, wilgotny, jak to się mówi "niebo w gębie".

Polecam spróbować sernika, który jest tak smaczny, że słowami nie da się tego opisać, trzeba go spróbować.

Pasuje na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, urodziny czy imieniny, jak również chętnie delektujemy się nim bez szczególnej okazji:-)

Zapraszam na:
Sernik - niebo w gębie

Składniki na ciasto: 
(u nas robimy z połowy składników, czyli tylko na spód)
(ja piekłam w tortownicy o śr. 30 cm
)

- ½ kg mąki
- 1 kostka masła (lub margaryny) 
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (lub 2 żółtka a białka ubić z pozostałymi białkami i dodać do masy serowej)
Nigdy sobie nie żałujemy tych sernikowych delicji:-)


Składniki na masę serową:
(ja robię z nieco większej ilości, stąd dodatkowe info w nawiasach)

- 5 jaj (osobno żółta i białka, z białek ubiłam pianę) (daję 7-8 jaj)
- 1,5 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej (daję 2,5 - 3)
- 1 kg sera śmietankowego niekwaśnego (daję 1,5kg)
- 2 szkl. cukru niepełne (daję niepełne 3 szkl.)
- kilka kropel aromat (super pasuje śmietanowy) 
- 1 kostka masło (daję 1,5)


Wykonanie:

1. Składniki na ciasto łączę i zagniatam na jednolite ciasto, ja robię z połowy składników, ale jeśli ma być ciasto
   również na górze sernika, to zagniatam ciasto z 1/2kg mąki, i tak wyrobione ciasto dzielę na połowę.
2. Wyrobione ciasto daję do zamrażalnika, żeby się zamroziło.
3. Jeśli ser nie jest zmielony, przekręcam przez maszynkę.
4. Masło ucieram w makutrze, dodaję cukier, żółtka i dalej ucieram.
5. Stopniowo dodaję ser, mąkę ziemniaczaną i aromat.
6. Na końcu dodaję ubite na sztywną pianę białka i mieszam.
7. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (lub prodiża), można formę wyłożyć papierom do
    pieczenia, zetrzeć na jarzynowej tarce połowę zamrożonego ciasta.
8. Na tak starte ciasto wykładam serową masę, a jeśli ciasto zrobię również na górę, to teraz na wierzch
    ścieram drugą część zmrożonego ciasta.
9. Piekę w temp. ok. 180 st. C, przez ok. 60 minut (w prodiżu nieco dłużej), dla pewności sprawdzam
    patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Jeśli robię sernik z miejszej ilości masy serowej to piekę nieco krócej, czyli ok. 40 minut, to też zależy jak duża będzie forma, w której będzie pieczony sernik. Zwykle jednak zwiększam ilość składników, tyle jest łasuchów:-)

Po upieczeniu, jeśli nie dawałam ciasta na górę, polewam polewę czekoladową i dekoruję w zależności od okoliczności:-)

Smacznego.


15 komentarzy:

  1. Serniczek na czekoladowym cieście - mój ulubiony. I ta gwiazda prezentuje się pięknie : ) U mnie wkrótce też się pojawi, ale w nieco innej wersji.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Natt, chętnie spróbuję Twojej wersji:-)
      pozdrawiam Cię!

      Usuń
  2. Znam ten rodzaj sernika - zawsze, gdy jest w kawiarni, zamawiam go do kawy :D Sama się jeszcze nie odważyłam wypróbować, ale może nadejdzie taki czas i wtedy zerknę do Ciebie ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię Chrapko:-)
      Zapraszam zatem i życzę odwagi, na pewno będzie dobry:-)
      Pozdrawiam Cię

      Usuń
  3. Uwielbiam sernik, więc chętnie wypróbuje twój przepis.
    Polecam również http://szybkakuchnia.blog.onet.pl/2014/01/11/sernik-z-rosa/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Sylwio!
      Spróbuj, spróbuj koniecznie.
      Twoja propozycja sernika wygląd smakowicie, a że znam ten sernik, to wiem ze również pyszny jest!!
      Pozdrawiam Cię

      Usuń
  4. http://amatoraslodkapora.blogspot.com/ ZAPRASZAM :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na pół kg sera kostka masła? to tragedia a nie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm, a gdzie tu jest napisane że pół kilo sera? przepisy jest na 1 kg sera, zaś jak ja robię jest podane w nawiasach, i tam jest 1,5 kg sera na odpowiednio większa ilość masła. Skąd Ci się wzięła taka ilość sera?

      Usuń
    2. Marga : Bo do większej blachy potrzeba więcej sera :)

      Usuń
    3. Witam,
      Zgadzam się, trzeba więcej sera, dlatego jest więcej. Pozdrawiam poświątecznie.

      Usuń
  6. Dziś będę robić :) wierze że bedzie pychotka :) uwielbiam z ciemnym ciastem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Nieznajoma/Nieznajomy.
      I jak sernik, smaczny jest prawda:-)
      Pozdrawiam

      Usuń
  7. Witam serdecznie :)
    Poproszę o podpowiedź, jaki ser kupić najlepiej? Taki 3-krotnie mielony np. z biedronki mógłby być? Zawsze mam z tym problem..
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Nieznajoma / Nieznajomy:-) Ja używam sera śmietankowego, na opakowaniu jest napisane, że to spółdzielnia mleczarska Rawicz, pakowane są po 250 g. Z tych wszystkich wynalazków ten jest najlepszy. Najważniejsze żeby to był sam ser, trzeba uważać kupując te w wiaderkach, bo często mają jeszcze jakieś dodatki:-(
      Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny:-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...