23 sierpnia 2013

Papryka faszerowana czy nadziewana ?

Tak właśnie, jaka to jest papryka, nadziewana czy faszerowana?
Raczej faszerowana, co myślicie? Jaka jest różnica między jedną a drugą?

Dzisiejszy farsz do papryki powstał z przygotowanego dzień wcześniej mięsa do Lasagne, którą się posilaliśmy. Przygotowałam celowo więcej, żeby mieć na dziś bazę do farszu, czyli jak się już domyślacie jest to danie z farszem mięsnym:-)
Papryka faszerowana to raczej proste danie, jednak postanowiłam umieścić moją wariację na temat owej papryki w moim e-zeszycie z przepisami:-)
Polecam spróbować, bo choć nie jest to wyszukana potrawa, jak i całkiem prosta i wbrew pozorom szybka do zrobienie, to przede wszystkim dobrze smakuje.
Ja tu akurat podaję na dwie papryki i tak się złożyło, że farszu wyszło mi idealnie, choć tak naprawdę to loteria, bo papryka papryce nierówna. Moje były dość pękate, niestety nie pamiętam ile ważyły:-(

Papryka faszerowana

Składniki:
(u nas to dla 2ch osób)
Papryka faszerowana - Smacznego!

- 2 papryki (takie żeby dało się je postawić)
- 100 g ryżu naturalnego brązowego
- ok. 200 g mielonego mięsa
- przyprawy do mięsa: rozmaryn, bazylia, imbir, kurkuma, pieprz
- ½ cebuli (jak jest mniejsza to 1 cała)
- 1 pomidor
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku (ewentualnie)
- 2 plasterki sera żółtego
- olej
- sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

1. Przyprawy do mięsa mieszam w moździerzu, powstałą mieszanką posypuję mięso i mieszam. Takie mięso przykrywam i wstawiam do lodówki na minimum 15 minut, im dłużej tym lepiej przegryzą się przypraw:-)
2. Ryż gotuję nieco krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu.
3. Paprykę myję i odcinam tą górną część z ogonkiem, tak aby powstał coś jakby kubek. Wnętrze papryki oczyszczam z nasion i komór, całą ostatecznie płuczę i odstawiam do osuszenia.
3. Cebulę kroję w piórka lub kostkę i szklę na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy cebula będzie już szklista daję do niej mięso i całość smażę, od czasu do czasu mieszając.
4. W między czasie kroję w kostkę pomidora, jeśli ma dużo soku to odcedzam.
5. Pomidory dodaję do mięsa, które jest już usmażone, dodaję również łyżkę przecieru pomidorowego, całość oczywiście mieszam i jeszcze chwilę duszę pod przykryciem.
6. Zdejmuję z kuchenki, dodaję częściowo ugotowany ryż i całość mieszam.
7. Obieram, myję i wyciskam przez praskę czosnek (jak ktoś lubi) do mojego farszu.
8. Na końcu dodaję do smaku sól, pierz i zioła prowansalskie. Wszystko razem jeszcze raz mieszam.
9. Tak przygotowany farsz przekładam do „kubków” paprykowych. Paprykę ustawiam w naczyniu żaroodpornym, który wcześniej wysmarowałam tłuszczem i wlałam odrobinę wody (można zamiast wody wlać bulion jak jest:), całość dobrze jest przykryć, ja nie miałam czym więc użyłam folii aluminiowej.
10. Tak przygotowaną paprykę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temp. ok. 200 st C, na około 30 -40 minut. Trzymam tak długo, aż papryka będzie miękka.
11. Pod koniec pieczenia na wierzch każdej papryki kładę plaster sera, a jak ser się roztopi wyjmuję z piekarnika i … gotowe:-)

Mała Uwaga: Trzeba uważać w czasie konsumpcji. Farsz jest bardzo gorący, ogólnie danie to dość długo utrzymuje w sobie ciepło:-)

Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) będę musiała wypróbować:)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) I naprawdę fajnie smakuje, skoro nawet mój mąż niebędący fanem papryki, zjada z apatytem:-) Choć przeglądając Twój kulinarny podręcznik, to póki mój zeszyt skromnie na jego tle wypada:-(, ale staram się. Pozdrawiam Cię Natko

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...