12 lutego 2014

Kretowisko bez mąki

Tu zrobiłam w kształcie serducha


To ciacho jest niesamowite, zrobione bez mąki a w zamian są orzechy. Kopiec Kreta smakuje każdemu, zarówno tym co mogą jeść produkty z glutenem jak i tym, którzy muszą go omijać szerokim łukiem. Przepis "wydarłam" dawno temu kuzynce Halince i po dziś dzień smakuje nam niezmiennie:-)



Trochę ostrość mi uciekła:-(, następnym razem będzie lepsze

Kopiec Kret od Halinki.

Składniki:
- 4 jaja
- 20 dag cukru
- 20 dag zmielonych orzechów
- 1 budyń czekoladowy
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 banany lub wiśnie w żelu
- odrobina soku z cytryny do skropienia bananów 
- ½ litra śmietany 30% ubijam na sztywno

I jeszcze zbliżenie na sam środek mojego ciacha

Wykonanie:
1. Ubijam jaja z cukrem.
2. Do ubitych jaj dodaję mielone orzechy, budyń, kakao
  i proszek do pieczenia, po czym wszystkie składniki
   mieszam, tak żeby się połączyły na gładką masę.
3. Piekarnik nagrzewam do temp. około 170-180 C
4. Ciasto przelewam do tortownicy (śr. 24 cm) i piekę do
   tzw. suchego patyka,  tj. około 25-30 minut.
5. Po upieczeniu i ostygnięciu wybieram środek dookoła
   zostawiając około 1 cm od brzegu oraz odrobinę
   u podstawy.
6. Wybrany środek ciasta odkładam, jeszcze będzie mi potrzebny.
7. Na spód wykładam banany przekrojony wzdłuż i skropione cytryną, żeby nie ciemniały lub wiśnie w żelu
   (mogą być ze słoika: zagotowuję je i podsypuję mąką ziemniaczaną, aż się zrobi gęste, ale nie za gęste).
8. Na banany / wiśnie wykładam ubitą śmietaną formując kopiec, po czym tym ciastem pokruszonym, które
   wydrążyłam na początku ze środka posypujemy / pokrywam całą bitą śmietanę.

Jak robię z bananami to zdarza mi się zrobić odrobiną ponczu, do nasączenia ciasta, żeby nie było byt suche.
Najczęściej z herbaty z cytryną i lekko słodzę. Każdy może go robić według swojego uznania bądź oczywiście zrezygnować.

Po zrobieniu Kopca wkładam gotowe ciasto na kilka godzin do lodówki, wówczas wszystko razem ładnie się połączy. I... gotowe można podawać i raczyć się pysznym smakiem ciasta znanym od pewnego czasu pod nazwą Kopiec Kreta:-)
Smaki dzieciństwaSmacznego.

2 komentarze:

  1. Wygląda i brzmi baaaardzo ciekawie i smacznie! Będę pamiętać gdzie znaleźć kreta! Latosiowy-dom

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Witam serdecznie Latosiowy-dom.
      Zapraszam do odwiedzenia i pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...