5 listopada 2013

Roladki z piersi kurczaka otulone boczkiem, nadziewane serem i papryką.

Tak, dziś takie dziwne coś. Dziwno, bo któregoś dnia chodząc sobie po sklepie, nie wiem skąd naszła mnie chęć na zrobienie czegoś na kształt rolady z piersi kurczaka owiniętej plastrami boczku. Wymyśliłam sobie, że nadzieję je papryką i żółtym serem i nie namyślając się długo, poczyniłam odpowiednie zakupy:-) Efekt został uwieczniony na zdjęciach i natychmiast po sesji zjedzony:-). Polecam spróbować. Dość szybko się przygotowuje, a czas pieczenia do wytrzymania:-) 
A rolada wyszła naprawdę smaczna, do tego też całkiem sympatycznie się 
prezentowała:-)

Składniki:

- pojedyncza pierś kurczaka (jeśli jest duża to przecinam ją wzdłuż na dwie części)
- ok. ½ szt. czerwonej papryki (tnę ją na paski, ok. 0,5 cm szerokości)
- kilka plastrów żółtego sera (zależy jak będą duże, mają pokryć prawie całą powierzchnię piersi)
- po 3 plastry boczku na roladkę (czyli na jeden kawałek piersi kurczaka)
-sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, rozmaryn, imbir, kurkuma (rozcieram je w moździerzu) 

dodatkowo:
 - wykałaczki





Przygotowania:
 
1. Rozgrzewam piekarnik do temp. 200 st.C
2. Pierś kruczka lekko rozbijam tłuczkiem (ja wkładam ją do woreczka, wówczas nie rozpryskuje mi się tak mięso). Każdy kawałek piersi to będzie osobna rolada.
3. Każdy kawałek piersi przyprawiam mieszanką przypraw z ziołami.
4. Na każdy kawałek piersi kurczaka kładę plaster sera żółtego lub więcej, tak aby pokryć prawie całą powierzchnię, zostawiać z każdej strony margines ok. 1-1,5 cm
5. Na tak wyłożony ser kładę plaski papryki.
6. Tak poukładane składniki zwijam. Staram się tak zwinąć, aby boki były lekko złożone, po obu stronach (dzięki temu zawartość podczas pieczenia nie powinna wypłynąć, czyli ser), po czym zwijam całość jak roladę, zaczynając od tej węższej strony.
7. No i teraz plastry boczku:-) Kładę 3 plastry boczku obok siebie, a na nie zwiniętą pierś kurczaka i zwijam całość, po czym wytkam wykałaczki, żeby mi się nie rozwinęło podczas pieczenia.
8. Tak przygotowane rolady otulone boczkiem, kładę na ruszt i wkładam do rozgrzanego piekarnika na około 20 - 30 minut.
9. Na blachę pod rusztem wylewam wodę, żeby było trochę wilgoci podczas pieczenia. Ponadto skapujący tłuszcz nie będzie się przypalał, lądując w tej wodzie.
Tak upieczone roladki z piersi kurczaka owinięte w boczek, można podać z pieczonymi ziemniakami, ja robię tak - patrz tutaj, z ulubioną surówka, z gotowanymi warzywami, np. jak na zdjęciu z fasolką, ta była gotowana na parze:-) itp. Można zrobić sos śmietanowo - czosnkowy czy jaki lubimy, i też będzie to ciekawe połączenie:-)

Smacznego


16 komentarzy:

  1. Uwielbiam połaczenie drobiu z boczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ... i jeszcze : " tak poukładane szkodniki zwijam " ... = ten kruczek ma szkodniki .. ha ha ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za czujność. Literówki to zmora:-(
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł:) Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Kasiu, oj tak spróbuj:-)
      Pozdrawiam Cię

      Usuń
  4. Podoba mi się pomysł ! Nie robiłąm nigdy piersi kurczaka z boczkiem,a lubię i to, i to :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mojej blogowej kuchni . Lipka : http://sio-smutki.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Lipka, no to trzeba spróbować:-)
      Dziękuję za zaproszenia jeszcze dziś odwiedzę Cię na Twoim blogu:-)
      Pozdrawiam Cię

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Witaj Młoda mama gotuje!
      o tak, nam smakowało:-)
      Pozdrawiam Cię

      Usuń
  6. Wspaniałe połączenie, bardzo apetycznie wyglądająca potrawa. Pozdrawiam i zapraszam do mnie, w odwiedziny http://www.mojewypiekiinietylko.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię Dusiu i dziękuję za odwiedziny:-), cieszę się że pomysł Ci się podoba:-)
      Chętnie odwiedzę Twoja stronę, dziękuję za zaproszenie.
      Pozdrawiam Cię Dusiu

      Usuń
  7. Hmmm w domu leży dojrzewająca szynka chyba się skuszę na takie roladki owijając w tę szynkę. Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Alicjo D.:-) miło mi, że zainspirowałam Cię, czuję że Twoje połączenie będzie równie smaczne:-)
      Pozdrawiam Cię i smacznego:-)

      Usuń
  8. Bardzo fajnie wygląda :) chyba będę musiała się skusić na coś podobnego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Eirenee, :-) Miło, ze przypadły Ci do gustu, trzeba się skusić:-)
      Pozdrawiam i i miłego weekendu życzę:-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...