19 sierpnia 2016

Ogórki małosolne z estragonem

Ogórki małosolne w naszej rodzinie mają wzięcie. W zależności od upodobań są tacy, którzy twierdzą, że już na drugi dzień od przygotowania są najsmaczniejsze, inni jak np. ja wolą przynajmniej 2-3 dni poczekać.
To jak szybko można delektować się ogórkiem małosolnym zależy od wielu czynników np.: od wielkości ogórka, temperatury otoczenia, zalewy i... może nie wszyscy wiedzą, ale jeśli ogórek zostanie pozbawiony ogonka szybciej ulega procesowi kiszenia. Wiele czynników wpływa na szybkość „psucia” się ogórków:-)
 
chwilę po zalaniu


Ja, na nasze potrzeby robię w litrowym słoiku, tak aby mieć na bieżąco małosolne ogórki. Wyjmując ogórek ze słoika, każdorazowo w jego miejsce daję nowy, aby ukisił się w tej samej zalewie. Oczywiście nie należy przesadzać z długością wykorzystywania tej samej zalewy, ale spokojnie dwie tury można zrobić.
Samo przygotowywanie ogórków małosolnych nie jest niczym wybitnym, ale jak wiele przepisów tak i ten może się różnić drobiazgami, znaczy dodatkami.
 



Składniki:
- małe, zdrowe, nieuszkodzone ogórki dł. ok. 8 cm (tyle ile zmieści się do litrowego słoika)
- 1 kwiat kopru z łodygą
- kawałek korzenia chrzanu
- ok. 3 ząbki czosnku
- gałązka estragonu

- zalewa w proporcji 1:2 (tj. na każdy 1 litr wody daję 2 łyżki soli)

Przygotowanie:
1. Wodę z solą zagotowuję i odstawiam do ostygnięcia.
2. Ogórki myję.
3. Korzeń chrzanu myję i kroję na mniejsze kawałki.
4. Ząbki czosnku płuczę i obieram.
5. Na dno czystego, litrowego słoika kładę koper (robię coś na kształt gniazda), gałązkę estragonu, kawałki korzenia chrzanu i ząbki czosnku.
6. Na tak przygotowaną podstawę układam pionowo ogórki, jeden przy drugim, układam je ciasno.
7. Teraz zalewam ostudzoną zalewą tak, aby ogórki były w całość zalane.
8. Dla pewność obciążam, aby w czacie kiszenia ogórki nie wypłynęły (stawiam mniejszy słoik z wodą).

I … gotowe, tak jak pisałam, znam osoby, które już jednodniowe ogórki małosolne zajadają ze smakiem. Byle nie czekać za długo, bo zrobią się po prostu kiszone.

Smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...