25 marca 2015

Czekobabeczki z nutelli


Babeczki, mufinki, jak zwał tak zwał, najważniejsze żeby smakowały. Te tutaj, są czekoladowe, z wykorzystaniem znanej chyba wszystkim dzieciakom Nutelli. W naszym domu zwykle jej nie kupujemy, ale że dostaliśmy ją w prezencie, to trzeba było zrobić z niej jakiś użytek i wyszły całkiem smaczne cudeńka. Jak można przeczytać na etykiecie Nutelli, to ów krem zawiera głównie tłuszcz, coś na kształt orzechów, cukier oraz parę innych składników, o których nie warto wiedzieć, ponieważ ich spożywanie nie wpływa dobrze na nasze zdrowie. No i wyszła mi antyreklama brązowego masła.
Z poniższej ilości stadników wyszły mi 4 babeczki. Myślę, że to wystarczająca ilość, jeśli nie przywidujemy gości, a tylko sami mamy chęć na małe co nieco.
Pierwotny przepis, który nieco zmodyfikowałam, znalazłam swego czasu w tzw. „Kropce”.

Zapraszam do spróbowania nutellowych babeczek. 

Składniki: 
(z podanych ilości wyszły 4 babeczki)

- 3 czubate łyżki Nutelli,
- 1 jajo rozmącone,
- 4 płaskie + 1 czubata łyżka mąki,
- 2-3 łyżeczki śmietany.
Zrobiłam 3 w papilotkach, na wynos:-)


Wykonanie:

1. Piekarnik nastawiam na 180 st C. 
2. Przygotowuję formę do babeczek/muffin (moja jest z tych nieprzywiera-
    jących), zwykle ciasto wykładam bezpośrednio do formy, choć bywa,
    że wykładam je dodatkowo papilotkami. 
3. Nutellę mieszam z jajkiem i śmietaną. 
4. Na koniec dodaję przesianą mąkę i jeszcze raz mieszam wszystkie składniki.
5. Masę wykładam do formy na babeczki i wstawiam do piekarnika na około
    13 minut (+/-)
Rozkwitające kwiaty Narcyza, w rytmie muzyki
Te kwiaty przy muzyce jakby tańczyły.
                        Smacznego.









Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

16 marca 2015

Babka, wspomnień czar.

 
Dziś babkowo:-)
Ciacho to pamiętam jeszcze z bardzo młodych lat. Wówczas wybierałam te kawałki, w których była większa część ciasta kakaowego. Zawsze lubiłam wszystko co czekoladowe, zresztą nadal tak jest. Przepis mam od mamy. Ona ciasto dzieliła na dwie nierówne części i do tej mniejszej dodawała kakao. Teraz, gdy ja wypiekam ową babkę, staram się aby części czekoladowej było przynajmniej połowę.
Zapraszam na pyszną babkę piaskową, wspomnienie z dzieciństwa.

 
Babka piaskowa (od mojej mamy)
 

Składniki:
(keksówka 10 x 20 cm)

- 2 jaja,
- 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 kostki  margaryny,
- 1/2 czubatej łyżki kakao.



Wykonanie:

1. Jaja ubijam z cukrem i cukrem waniliowym (czasem oddzielam żółtka i ubijam je z cukrem a białka ubite na sztywną pianę dodaję na końcu).
2. Mieszam obie mąki z proszkiem do pieczenia.
3. Wsypuję wymieszane mąki do masy jajecznej. Delikatnie mieszając łączę składniki ze sobą.
4. Na koniec dodaję roztopioną margarynę i wszystko jeszcze raz mieszam.
5. Jeśli oddzieliłam białka to teraz je ubijam na sztywną pianę, a następnie delikatnie wszystko razem łączę.
6. Ciasto dzielę na dwie części, do jednej daję kakao, a do drugiej można dodać pół łyżki mąki (ja nie dodałam), dlatego u mnie ciemne ciasto jest w dolnej części po upieczeniu. Zwyczajnie jest cięższe od białego.
7. Przygotowane ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 160-180 stopni do tzw. "suchego patyka", tj. około 30 minut (ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odchodzić od brzegów).

Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem, ewentualnie polać lukrem lub polewą. Ja często nie dodaję już nic. Smakuje wyśmienicie.

Szybkie, proste, ale przede wszystkim smaczne ciasto, czyli babka piaskowa, idealna do kawy czy herbaty.
Sprawdza się na każdą okazję, ale bez okazji też jest mile widziana.

Smacznego i wesołego Alleluja!
Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja VBabki Wielkanocne 2015Wielkanocne Wypieki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...